Bewoners van de Oost en West Ringdijk blijven zich verzetten tegen de komst van de snelfietsroute over de dijk.
Bewoners van de Oost en West Ringdijk blijven zich verzetten tegen de komst van de snelfietsroute over de dijk. Foto:Jan van den Berg

Protest tegen snelfietspad laait weer op

moordrecht • Bewoners van Moordrecht gaan opnieuw de barricades op tegen de aanleg van een snelfietspad dwars door hun dorp. De route over de Oost- en West Ringdijk is veel te smal voor forenzen op speed pedelecs en daardoor levensgevaarlijk, vinden ze.

De massale weerstand van de bewoners van Moordrecht tegen de komst van een snelfietspad dwars door het dorp, leek eind vorig jaar zijn vruchten af te werpen na het overhandigen van 920 handtekeningen aan de gemeenteraad. De provincie Zuid-Holland wil een snelle route tussen Gouda en Rotterdam, waardoor mensen eerder de fiets pakken dan de auto. In Gouda is er nauwelijks weerstand tegen het snelfietspad, maar in buurgemeente Moordrecht leeft het des te meer omdat de route dwars door het dorp over de smalle Oost- en West Ringdijk is gepland. Afgelopen week zou wethouder Jan Willem Schuurman, gesteund door de projectleider Warris van projectbureau Antea, een schouw uitvoeren op de Oost- en West Ringdijk in Moordrecht. Op verzoek van de gemeenteraad wordt er gekeken hoe de verkeersonveilige plekken kunnen worden verbeterd, maar de inpasbaarheid van de snelfietsroute blijft tevens onderdeel van het onderzoek. Dat bezoek ging op het laatste moment niet door. 

"Los van de noodzaak daarvan, lijkt het er vooral op dat de wethouder deze gelegenheid wil benutten om zijn plannen van een gevaarlijk snelfietspad dwars door ons dorp, tegen alle weerstand van inwoners en volksvertegenwoordigers in, alsnog te realiseren," schrijft Wout Meppelink namens de Belangengroep ‘Géén snelfietsroute dwars door Moordrecht'. "De dijk is op sommige plekken minder dan 3 meter  breed.  Er spelen kinderen, lopen paarden, rijden tractors, veel recreatieve fietsers en wandelaars. Levensgevaarlijk als daar tussendoor snelfietsers  met hoge snelheid rijden."


De gemeente laat aan de media (gouweijsselnieuws.nl) weten dat wethouder Schuurman en de projectleider van Antea donderdag 2 oktober in gesprek gaan met de bewoners van de West- en Oostringdijk tijdens de schouw. "De zorgen van de bewoners zijn herkenbaar. Dat is juist de reden waarom wij met hen in gesprek willen gaan. Dit als onderdeel van de bredere opdracht vanuit de raad om zowel een inrichtingsplan te maken voor de Oost en West Ringdijk als het onderzoeken van een noordelijke variant in Moordrecht en de ambitieroute. Wij zijn zeker ook benieuwd welke oplossingen de bewoners aandragen.” De Oost en West Ringdijk maakt deel uit van de snelfietsroute tussen Gouda en Rotterdam. Een snelfietsroute is breed en heeft zo min mogelijk kruisingen en verkeerslichten. De plannen voor een snelfietsroute, die het fietsgebruik tussen Gouda en Rotterdam moet stimuleren, zodat er minder files ontstaan op de A20, dateren al uit 2016 en zou dit jaar gereed moeten zijn.


Marianka Peters