Bella, een mooie Border Collie van 6,5 jaat wacht op een herkansing.
Bella, een mooie Border Collie van 6,5 jaat wacht op een herkansing. Foto: privefoto

Bella, eigenwijs en werkwillig

gouda • Deze week bij het Dierenopvangcentrum Gouda aandacht voor Bella. Bella is een mooie Border Collie teef van 6,5 jaar. Als we Bella in een paar woorden moeten omschrijven zou dat zijn: vol energie, werkwillig, slim, tikkeltje eigenwijs. 

Bella zit al geruime tijd in een asiel, omdat bij haar vorige baasjes zij niet meer bestand was tegen haar werkloze, saaie leven als huishond. Oplossingsgericht als Bella is, heeft zij hier oplossingen voor proberen te bedenken. Bella heeft “werk” gevonden in het najagen van schaduwen en extreme bezitterigheid op speeltjes en voer. Helaas werd Bella’s werk (gedrag) niet op prijs gesteld door haar baasjes en is zij afgestaan. 


En nu is er werk aan de winkel voor kenners van het dit mooie ras. Niet door gelijk keihard te gaan werken tussen de schapen. Maar eerst eens werken aan het vertrouwen, het opbouwen van conditie en lichamelijk en geestelijk uitgedaagd worden. Waar wij in de opvang mee bezig zijn is behendigheid en balans en coördinatie opdrachten. Dit vind zij echt heel erg leuk om samen met haar baas te gaan beoefenen. 

Omdat Bella last heeft van extreme bezitterigheid en bij overprikkeling dit ook bewust opzoekt, is het belangrijk dat haar nieuwe eigenaar de mogelijkheid heeft Bella in het begin apart te huisvesten van de woonkamer. Bijvoorbeeld in een bijkeuken of een buitenverblijf. Bella kan namelijk ook kastjes openmaken dus het is belangrijk dat hier geen spullen instaan waar zij niet bij mag komen. Wil jij dit namelijk van haar afpakken dan zal zij je een flinke waarschuwing geven. Het is dus belangrijk om deze situaties te voorkomen en Bella een andere optie te bieden zodat zij leert wat zij wel mag en wat er van haar verwacht wordt. Tijdens het wandelen gedraagt Bella zich voorbeeldig. Ze laat zich graag door vreemde onderweg aanhalen en loopt rustig met je mee. Bella vindt het vreselijk om geborsteld te worden, ze kan echt boos worden als haar poten worden aangeraakt of als ze naar de dierenarts moet. Deze dingen moeten dus heel zorgvuldig en geduldig opnieuw geleerd worden.  


Durft u de uitdaging aan om met Bella aan de slag te gaan?