Draaiorgel De Lekkerkerker zorgt samen met het Moreau-orgel voor een verrassende afsluiting.
Draaiorgel De Lekkerkerker zorgt samen met het Moreau-orgel voor een verrassende afsluiting. Foto Marianka Peters

Orgeldag met verrassende afsluiting

gouda • Op zaterdag 11 september is het weer Open Monumentendag. Ook de Sint Janskerk opent haar deuren.

Monumentendag valt samen met Nationale Orgeldag. Het monumentale hoofdorgel van de Sint Jan en het 20e eeuwse koororgel zijn op deze dag volop te horen, met draaiorgel De Lekkerkerker als waardige afsluiting.

Vanaf 9.00 uur zijn er korte orgelbespelingen door Goudse organisten en leerlingen van stadsorganist Gerben Budding.

 

Tussen de bespelingen door is het mogelijk het orgel te bezichtigen via de speciale Open Monumentendagroute, waarbij bezoekers op plekken in de Sint Jan komen die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk zijn. Ook kun je in het grote hoofdorgel kijken, terwijl er op het orgel wordt gespeeld.


Ars Musica

Om 12.00 uur voert Koorschool Ars Musica o.l.v. Marjon van der Linden het educatieve Singspiel ‘Wij bouwen een orgel’ uit. 

Twee orgelbouwers doen met hulp van twee helpers het orgelbouwproces uit de doeken, waarbij diverse orgelpijpen zich in eigen persoon zullen laten horen. 

De artistieke leiding is in handen van Marjon van der Linden en stadsorganist Gerben Budding begeleidt de Koorschool op het koororgel en kistorgel.


De Lekkerkerker

Om 15.30 uur, een half uur vroeger dan gebruikelijk, is het traditionele slotconcert waarbij het hoofdorgel (Moreau-orgel) van de Sint Jan te horen is in combinatie met de draaiorgels van Adrie Vergeer, waaronder het monumentale draaiorgel De Lekkerkerker, die wederom samen met het Moreau-orgel voor een verrassende  afsluiting zullen zorgen.

De concerten zijn vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de Sint Jan (kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart en Rotterdampas gratis). Kijk voor meer informatie op www.sintjan.com en www.stichtingarsmusica.nl.


Een overzicht en een uitgebreide beschrijving van de opengestelde monumenten staan op de website www.monumentenstad.nl of www.openmonumentendag.nl/gouda. Bij een aantal monumenten, zoals van de Sint Jan, is een kort filmpje opgenomen waarin de monumenthouder vertelt over zijn/haar monument. Deze filmpjes geven een aansprekend beeld ter voorbereiding op een eventueel bezoek.