Week van Lezen en Schrijven

gouda • In Nederland heeft 18% van de bevolking moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en meestal gaat dat gepaard met weinig tot geen digitale vaardigheden (omgaan met de computer en online communicatie). Dat zijn ongeveer 2,5 miljoen laaggeletterde mensen.


Deze week is het de Week van Lezen en Schrijven. Een week waarin extra aandacht besteed wordt aan laaggeletterdheid in Nederland, onder andere door de sociaal makelaars van Sociaal Team Gouda, maar ook de Papierwinkel Gouda en het Taalhuis Gouda. Op drie locaties in Gouda hebben zij een klein bioscoopje ingericht waar deze week een korte film wordt vertoond over laaggeletterdheid. Het gaat om Ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1, de Chocoladefabriek aan Klein Amerika 20 en de huiskamer van de Bernhardhof aan Bernhardhof 400.

De film heet ‘Buitenspel' en laat zien hoe je als laaggeletterde buitenspel staat in de maatschappij. Dit verhaal wordt verteld vanuit de jonge voetballer Denny. Ook in Gouda is laaggeletterdheid een groot maatschappelijk probleem. Sonja Stehouwer (coördinator Papierwinkel van het Sociaal Team Gouda): "Het is belangrijk aandacht te hebben voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Bij de Papierwinkels in Gouda helpen we mensen die het lastig vinden een moeilijke brief te begrijpen. Getrainde vrijwilligers lezen dan even mee en geven uitleg over de inhoud. Daarnaast helpen we bij het invullen van (digitale) formulieren en kunnen we vragen beantwoorden over geld, regelingen en schulden.” De Papierwinkel is een van de organisaties in Gouda die samenwerkt onder de paraplu van het Taalhuis, met het doel om de laaggeletterdheid in Gouda te verminderen.