• Voorzitter Bart Budding (l) maakt een eerste testrit rondje stadhuis in de nieuwe elektrische riksja.
• Voorzitter Bart Budding (l) maakt een eerste testrit rondje stadhuis in de nieuwe elektrische riksja. Foto:Marianka Peters

Nog meer fietsplezier met tweede riksja

gouda • Met een feestelijke bijeenkomst bij het stadhuis op de Markt  voor vrijwilligers en sponsoren is afgelopen donderdag de tweede riksja in gebruik genomen door Fietsen Alle Jaren Gouda. De bijeenkomst werd afgesloten met een rondje rond het stadhuis.

Voorzitter Bart Budding heeft met een paar woorden en een toast de nieuwe Raam-riksja officieel verwelkomd. Dankzij een aantal sponsoren kunnen er nu, met de nieuwe riksja, nog meer ritten gemaakt worden. Het is een comfortabele en veilige riksja, die zo nodig met een kap regenbestendig gemaakt kan worden.
‘Cycling Without Age’ is afkomstig uit Denemarken, en daarna overgewaaid naar ruim 50 andere landen, waaronder Nederland. In ons land zijn zo’n 20 afdelingen actief.
Sinds 2017 verzorgt Fietsen Alle Jaren kosteloze recreatieve riksja-ritten voor Gouwenaars die zelf niet kunnen fietsen, maar graag nog eens de wind door hun haren willen voelen.


Zorgcentra

Zo'n 20 vrijwilligers rijden bij toerbeurt met voornamelijk bewoners van de Goudse zorgcentra. De stichting had al de beschikking over een electrische riksja, waarin plek is voor twee passagiers. De fietstochtjes zijn zo geliefd, dat er onderhand een wachtlijst ontstond. Deze is met een  tweede riksja grotendeels opgelost. 

De getrainde riksjarijders staan klaar om, op verzoek, een ritje van ongeveer een uur te maken. Waarheen? Een rondje door de natuur om Gouda heen, of juist door de binnenstad. 


Ontheffing

Door een ontheffing van de gemeente Gouda is het mogelijk om (stapvoets) door het voetgangersgebied te rijden. Het is mogelijk om zelf een begeleider mee te nemen, een familielid of mantelzorger. Is dat niet mogelijk, dan heeft Fietsen Alle Jaren heeft zelf ook enkele vrijwilligers als begeleider beschikbaar.

Fietsen Alle Jaren Gouda was al druk aan het sparen voor een tweede riksja. Uiteindelijk is dit sneller financieel mogelijk gemaakt  door onder meer de Rabobank, GoudaPot en Emmaus. "GoudaPot heeft de vergunning om door het voetgangersgebied te rijden", vertelt Wim van Beek van GoudaPot. "Normaliter is de minimum bijdrage van GoudaPot 100 euro, maar wij vonden dit zo'n mooi doel, dat we hiervoor een uitzondering hebben gemaakt."
Voor diegenen die belangstelling hebben: kijk op de website www.fajg.nl. Of bel om een rit te boeken naar 06-20757389 of 0182-580022 (’s avonds).

De stichting heeft ook behoefte heeft aan extra vrijwilligers. Interesse in een ritje of om zelf vrijwilliger te worden? Kijk op de website www.fietsenallejaren.nl (pagina Gouda) of bel voor meer informatie naar telefoonnummer 580022.


Marianka Peters