Ivo Stamps heeft zijn eigen boksclub geopend in Gouda: Boxing Club Olympus.
Ivo Stamps heeft zijn eigen boksclub geopend in Gouda: Boxing Club Olympus. Foto: Jan van den Berg

Ivo Stamps: 'De bokssport kent positieve effecten'

gouda • Twintig jaar geleden stond Ivo Stamps ook al in de Goudse Post. Hij was toen 13 jaar oud en had net het Nederlands kampioenschap boksen gewonnen in zijn klasse. Ondertussen is hij gestopt met wedstrijdboksen en is hij afgelopen herfst zijn eigen boksclub gestart.

Het boksen bracht Ivo meer dan alleen medailles.  “Ik was als kind erg druk, nogal een herrieschopper. Door het boksen werd ik rustiger, kreeg ik meer zelfvertrouwen en werd ik veel minder vervelend op school en op straat.” De positieve effecten van het boksen wil Ivo graag op anderen overbrengen. In september heeft hij daarom zijn eigen boksclub geopend in Gouda: Boxing Club Olympus. “Het is zo leuk om met die kids bezig te zijn. Om ze te zien groeien, te zien hoe ze sterker in het leven gaan staan en steeds beter met nieuwe situaties overweg kunnen.” 


Goeie poeier

Ivo gelooft daarom in wat hij “train as you fight” noemt. Leerlingen slaan niet elkaars handen, zoals bij veel andere boksclubs, maar proberen elkaar echt te raken. “Hierdoor leren ze zichzelf ook echt verdedigen en nemen ze geen staande foetus-houding aan als ze een keer een goeie poeier krijgen.” 

Toch hoeven de sporters geen bloedneus te vrezen bij Ivo’s boksschool. “Ik vind het erg belangrijk dat we respectvol met elkaar omgaan. Daarom coach ik er actief op dat leerlingen hun niveau aanpassen aan hun trainingsmaatje. Het blijft natuurlijk wel een contactsport, maar ik leer ze hoe je daarmee kunt omgaan, op een manier die aansluit op wat deelnemers willen en kunnen.” 


Brein trainen

Een bezweet shirt krijgen deelnemers wel gegarandeerd. De lessen kennen een hoge intensiteit. “Amateursport met een topsportbenadering”, noemt Ivo het zelf. En bij die topsportbenadering speelt het mentale aspect een belangrijke rol. “Ik probeer vooral ook het brein te trainen, een goede bokser is in staat zich continu te ontwikkelen. Ik prikkel daarom mijn leerlingen na te denken over verschillende manieren om met situaties om te gaan. Door veel te variëren in werkvormen train ik hun aanpassingsvermogen. Ze moeten leren problemen op te lossen. Ik probeer hen daarbij zoveel mogelijk gereedschappen te bieden en ze uit te leggen hoe ze die moeten gebruiken. Als de jongens me niet meer nodig hebben, is mijn doel bereikt.”
Wie in zichzelf een nieuwe Rocky Balboa ziet, komt bedrogen uit. “Haha, het is niet zoals in de films. Als je bij mij komt trainen, leer je snel genoeg dat boksen niet alleen maar rammen en incasseren is.”

Wil je meer weten over Boxing Club Olympus of een keertje meetrainen? Kijk dan eens op de website van de Goudse boksclub: www.boxingclubolympus.nl.


Remco van Gastel