'In die tas zat veel geld en twee pistolen'

"Ze durfden niet meer met al dat geld over straat omdat er veel politie aanwezig was en dat zij in paniek naar mij waren uitgeweken. Ze vroegen of ze de tas met geld voorlopig bij mij mochten stallen. Daar het bekenden van mij waren, besloot  ik de tas met inhoud in bewaring te nemen. 


Toen ze de tas openden, schrok ik mij een hoedje. Naast de bundels bankbiljetten lagen er 2 pistolen op de bodem van de tas. Ik zei dat ik de tas met geld wel voor ze in bewaring wilde nemen, maar dat ze de pistolen moesten meenemen. Daar wilden de heren niets van weten, want als de politie ze met pistolen op straat zou aanhouden, zou ze dat jaren gevangenisstraf kosten. Ik ben toen overstag gegaan en nam de tas met geld en pistolen van hen in ontvangst. Ze verlieten mijn woning met de afspraak dat ze later in de nacht, als de kust veilig was, zouden terug komen om de tas met inhoud op te halen.

 Ik zag dat ze wegreden met een dikke grijze Mercedes-personenauto. Nadat ze vertrokken waren besloot ik u direct te bellen, want je begrijpt wel dat ik geen medeplichtige in deze zaak wil zijn. Omdat we in het verleden samen meerdere misdrijven hebben opgelost, hoop ik, Visbeen, dat je mij nu uit de wind kunt houden.” Ik bedankte Sjaan voor haar melding en trof de nodige maatregelen. Ik regelde dat 2 rechercheurs een oogje in het zeil zouden houden. Enerzijds voor haar eigen veiligheid en anderzijds ter voorkoming dat de tas met inhoud ongemerkt het pand zou kunnen verlaten. Ik nam voorts contact op met het rechercheteam van Jan Blaauw uit Rotterdam. Zij bevestigden inderdaad dat er eerder die dag een bankoverval had plaatsgevonden bij de AMRO bank aan de Coolsingel. Twee donker gekleurde personen hadden onder bedreiging van vuurwapens een groot geldbedrag buitgemaakt. De beschrijving van de vluchtauto die Sjaan had gegeven klopte met de gegevens die getuigen aldaar hadden verstrekt.

Intussen bleek dat de Rotterdamse Politie een telexbericht naar alle korpsen had laten uitgaan met het verzoek aan de hand van het signalement uit te zien naar de daders. Vervolgens belde ik Sjaan terug met de mededeling dat ik met nog een aantal rechercheurs naar haar toe zou komen ten einde de daders bij hun terugkeer op een warme wijze te ontvangen. 

Zo gezegd, zo gedaan en terwijl Sjaan nog 2 klanten afwerkte werd door enkele rechercheurs rond 24.00 uur gemeld dat de grijze Mercedes op de Blekerssingel was gesignaleerd en op de parkeerplaats Klein Amerika werd geparkeerd. Twee donker gekleurde types in donkere kleding verlieten de auto en liepen rustig in de richting van de woning van Sjaan. Even later belde ze bij haar aan en nadat er werd opengedaan liepen ze naar binnen. 

Wat ze uiteraard niet wisten was dat enkele van mijn manschappen zich in de woning van Sjaan hadden verschanst en konden volgen wat er gaande was. De mannen spraken Sjaan aan en vertelden dat volgens hen de kust veilig was en dat zij de tas zodoende kwamen afhalen. Sjaan liep naar een kast en haalde de tas eruit die zij aan de mannen overhandigde. Nadat ze haar hadden bedankt voor haar medewerking, de tas openden en blijkbaar een hoeveelheid bankbiljetten aan haar wilden overhandigen, kwamen er 2 rechercheurs tevoorschijn. Zij maakten zich bekend en hielden de mannen terzake de bankoverval aan. De mannen schrokken hevig en voordat ze er erg in hadden werden ze in de boeien geslagen en werd de tas met inhoud veilig gesteld. Hen confronterend met het geld en de vuurwapens bekenden ze alras in Rotterdam een bank te hebben beroofd. 

Kort daarna verschenen de Rotterdamse rechercheurs die de verdachten en de tas met inhoud overnamen voor het vervolg onderzoek. Het samenwerken met informanten komt in de politiewereld niet zoveel meer voor doordat tegenwoordig aan veel eisen en regels moet worden voldaan. Men is tegenwoordig bevreesd dat al snel over uitlokking kan worden gesproken. Mijn motto is altijd geweest maak gebruik van informanten en wees zuinig op ze." Joost Visbeen