Herinneringen aan Buro Houtmansgracht

gouda • De Goudse oud-rechercheur Joost Visbeen is bekend als de Goudse Baantjer vanwege zijn politiethrillers. Hij beschikt over een ijzeren geheugen. In deze rubriek blikt Visbeen terug op zijn werkzame jaren op het hoofdbureau van politie Houtmansgracht, waar dingen gebeurden die de krant nooit haalden. Tot nu toe dan.

"Informanten zijn van grote waarde. Het zal in de tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn geweest, dat ik op een avond aan het politiebureau in Gouda tot laat zat te werken toen de telefoon overging. Een vrouw aan de andere kant van de lijn, maakte zich bekend met: ‘Sjaan.’ Aan haar stem herkende ik Sjaan van Ees. Ook zij herkende mij zonder dat ik mijn naam noemde. 

Zij was een bekende van de politie. Ze is als prostituee werkzaam geweest op Katendrecht Rotterdam en kwam zodoende ook in aanraking met de duistere kant van de samenleving. Zij is de politie meerdere keren als informant behulpzaam geweest bij het oplossen van ernstige misdrijven. Ik wist dat zij haar afwerkplaats in Katendrecht had verlaten en een tijdelijk onderkomen had gevonden in een van de panden aan de Blekerssingel in Gouda, recht tegenover het politiebureau aan de Houtmansgracht.

Toen ik haar vroeg wat ik voor haar kon doen, antwoordde ze gehaast: ‘Moet je luisteren Visbeen. ik werk vandaag op het voor jou bekende adres in Gouda en heb zojuist 2 klanten afgewerkt. Ze waren net de deur uit toen er met veel kabaal 2 donkergekleurde mannen  binnenstormden. Ik herkende ze vaag uit de Rotterdamse onderwereld. Ze kenden mij blijkbaar ook nog, want ze spraken mij met mijn voornaam aan. Ze sjouwden een grote volle boodschappentas met zich mee, die behoorlijk zwaar leek te zijn. Ze waren lichtelijk in paniek en wilden voorlopig even van die tas af. Ik had het idee dat ze achtervolgd werden, want ze keken steeds schichtig achterom in de richting van de deur. 

Toen ik hen vroeg wat er aan de hand was, antwoordde de grootste van de twee, dat ze uit Rotterdam kwamen en bij een bank een kunstje hadden geflikt dat hun veel geld had opgeleverd.


Verhaal gaat verder onder de foto.