Adrie Vergeer neemt afscheid van zijn geliefde draaiorgel De Lekkerkerker
Adrie Vergeer neemt afscheid van zijn geliefde draaiorgel De Lekkerkerker Foto: Marianka Peters

Lekkerkerker verhuist naar Haarlem

Algemeen 2.896 keer gelezen

GOUDA  - Buona Sera, Wienerblut en Highland Cathedral. Zomaar een paar nummers, waaraan je het Goudse draaiorgel De Lekkerkerker herkent. Maar het  orgel verhuist deze week naar Haarlem. Reden? Geldgebrek!

“De fondsen voor beheer en onderhoud raken opgedroogd en de optredens van het orgel leveren niet genoeg op omdat voor elk optreden een auto moet worden gehuurd.” aldus Hans de Korte, voorzitter van de Stichting tot Behoud van de Lekkerkerker (SBL). “Daarbij komt dat Adrie Vergeer geen opvolger heeft waardoor wij als stichting iets moeten regelen voor de toekomst.” 

Het orgel wordt ondergebracht in het draaiorgelmuseum te Haarlem dat de Lekkerkerker met open armen ontvangt. Het orgel is een waardevolle aanvulling van de collectie van het museum. Acht jaar geleden was het orgel voor het eerst te gast in Haarlem ter gelegenheid van de opening van het orgeljaar. “Wij zijn heel erg blij met deze oplossing en we hebben toestemming van het ministerie dat zich bezig houdt met cultureel erfgoed om het op deze manier af te handelen.

Hoewel Adrie Vergeer (71) het jammer vindt dat het draaiorgel niet voor Gouda behouden kan blijven, staat hjj wel achter het besluit. “Het is allemaal heel snel gegaan. Te snel,” vertelt Adrie. geëmotioneerd. Draaiorgel De Lekkerkerker kent een rijke historie, die werd overschaduwd door intriges tot aan ontvoering van het draaiorgel. Om te voorkomen dat zij aan het buitenland zou worden verkocht, stond het orgel jarenlang ergens opgeslagen.

De Lekkerkerker is altijd een toporgel geweest. Vader en zoon Carl Frei bouwden dit orgel in Breda. De Lekkerkerker was het eerste straatorgel dat zij bouwden. In 1945 kwam het draaiorgel naar Gouda, waarna de gebroeders Tom de exploitatie op zich namen. 

In 1961 kocht de familie Roodbol het draaiorgel, dat ook toen al nodig aan restauratie toe was. De restauratie werd verricht door de originele bouwer,Carl Frei in Waldkirch. In 1963 kwam zij weer terug, dat was geweldig. Ze werd officieel de stad binnengehaald met een muziekkorps voorop. Sindsdien heeft de Lekkerkerker vaak acte de présence gegeven tijdens talrijke concoursen. Zowel in Nederland als in het buitenland. Dat moest ook wel want er moest geld verdiend worden, de bank moest immers terugbetaald worden. De eigenaren, de familie Roodbol, zijn altijd zeer begaan geweest met de Lekkerkerker, het was hun lust en hun leven. Op een goed moment dreigde het geliefde draaiorgel uit Gouda te verdwijnen, maar er werd flink strijd gevoerd om dit plan ongedaan te maken. Volgens Adrie Vergeer, de huidige beheerder van de Lekkerkerker is beiaardier mr.Romke de Waard, geen onbekende in de draaiorgel wereld, toen de stimulans en de spil geweest tot het behoud van de Lekkerkerker. Adrie Vergeer begon toen aan de volgende restauratie van de Lekkerkerker en het zou een hele poos duren voordat het vertrouwde geluid van het draaiorgel weer door de stad zou klinken. Het draaiorgel zal nog één keer van zich laten horen op 16 september. de slotdag van Gouda 750.

Marianka Peters

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden