Mee op excursie op de Nieuwkoopse Plassen, leuk!
Mee op excursie op de Nieuwkoopse Plassen, leuk! Foto: Rene Koster

Spring aan boord bij de boswachters van de Nieuwkoopse Plassen

Algemeen 303 keer gelezen

REGIO • De Nieuwkoopse Plassen staan in bloei en tijdens de tientallen excursies kun je dat zelf bewonderen. Ga mee op zoek naar nesten van de zeldzame purperreigers of geniet van de prachtig bloeiende hooilandjes. Ook zijn er iedere woensdagmiddag watersafari’s voor kinderen.

In mei en juni staat het plassengebied in bloei. Fluisterboot Blauwjantje brengt je gedurende twee uur langs de mooiste plekjes in de omgeving. Tijdens de vaartocht delen de boswachters met veel enthousiasme hun kennis over dit bijzondere en prachtige natuurgebied midden in het Groene hart.

Verrekijker

Volgens boswachter Juriaan van Leeuwen laat natuurgebied Nieuwkoopse Plassen zich perfect ontdekken per boot. Vanaf het water kun je kilometers ver kijken over de bloeiende hooi- en rietlanden. Alle trekvogels zijn teruggekeerd vanuit hun overwinteringsgebieden en komen naar de Nieuwkoopse Plassen om te broeden en hun jongen groot te brengen. Boswachter Juriaan: “Zonder verrekijker ga ik niet de plassen op, er is altijd wat te zien!!’’ Grote kans dat je tijdens de vaartocht een purperreiger, zwarte stern en zelfs de lepelaar kunt bewonderen.

Kleuren

Naast het gekwetter van de vogels, vallen vooral de kleuren van het gebied op. Van Leeuwen: “De plassen staan in bloei. Het schone water van de Nieuwkoopse Plassen trekt ook planten aan die dat nodig hebben. Denk hierbij aan het prachtige grote ratelaar en de echte koekoeksbloem. En wat veel mensen niet weten, is dat er ook orchideeën in het gebied groeien! Maar nog bijzonderder vind ik de vleesetende ronde zonnedauw die op veel plekken te zien is. Zijn ‘dauwdruppels’ blijken kleverachtige insectenaantrekkers te zijn.’’

Watersafari

Ook voor kinderen zijn er iedere woensdagmiddag speciale tochten, watersafari’s van OERRR. De gidsen nemen de kinderen mee op ontdekkingstocht! Met zoekkaarten, loeppotjes en schepnetjes zoeken ze naar de dieren die in het Nieuwkoopse Plassengebied wonen. Ook nemen de schippers je mee naar het onbewoonde eiland de Geitenkamp.

Ga mee
Bijna dagelijks vaart de fluisterboot het gebied in. Bezoekers die mee willen met de vaartochten door de Nieuwkoopse Plassen kunnen zich vooraf aanmelden. Dit kan via de website. Daar staat meer informatie, prijzen en tijden. Wil je liever zelf op pad, op de website van Natuurmonumenten en de app Natuur Routes staan alle wandel-, kano- en fietsroutes.


Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden