Anna Schoen gaat op in De Klacht van de Vrede.
Anna Schoen gaat op in De Klacht van de Vrede. Foto: Karin Jonkers

Vredesboodschap van Capella Brabant in de Sint Jan

Algemeen 562 keer gelezen

GOUDA • Kamerkoor Capella Brabant laat op zaterdag 28 mei een vredesboodschap weerklinken in de Sint Jan. Aanvang 20.30 uur.

Jibbe Willems en Lucas Wiegerink grijpen Erasmus’ vooruitziende woorden aan voor een eigentijdse ode aan vrede en verdraagzaamheid. Zo’n vijf eeuwen geleden schreef Desiderius Erasmus, de grondlegger van het humanisme, een vlammend betoog over de wanhopige zoektocht naar vrede.

Zijn essay De Klacht van de Vrede vormt nu de basis voor een gloednieuw theaterconcert. Kamerkoor Capella Brabant gaf toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink een prachtige opdracht. Hun schrijnend actuele muziektheaterwerk. Vrede is een harde noot om te kraken voor filosofen en humanisten. Toch ondernam Erasmus een dappere poging met zijn De Klacht van de Vrede (1517), een van de eerste pacifistische geschriften.

Een teleurgestelde Erasmus schreef het werk nadat een geplande Europese vredesconferentie in 1516 werd afgelast. Oorlogsvoering was in zijn ogen abject en onchristelijk. In zijn essay doet een getergde Vredesgodin vol hartstocht haar beklag. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek en wereldmuziek. De Klacht van de Vrede is een werk voor stem, gemengd koor, orgel en viool.

De rol van de Vredesgodin wordt bekleed door actrice Anna Schoen.

Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 11 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 14 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14