Afbeelding
Foto: 123rf

Flitsbezorgers maken ook in Gouda veel straten onveilig

Algemeen 588 keer gelezen

GOUDA • Een ruime meerderheid van de flitsbezorgers neemt risico’s in het verkeer tijdens het bezorgen van de boodschappen. Zo rijdt 80 procent soms op de stoep, fietst ruim 63 procent wel eens door rood en 59 procent van de flitsbezorgers rijdt soms over het verkeerde deel van de weg. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert.

Het wordt steeds meer realiteit. Voetgangers die in drukbevolkte stadsgebieden voor hun leven moeten springen omdat bezorgers van eten en boodschappen als coureurs door het verkeer scheuren.

Op de (elektrische) fiets, op de scooter, het maakt niet uit. De jongens en meisjes hebben geen tijd te verliezen en bezorgen andere verkeersdeelnemers daardoor vaak de schrik van hun leven. En soms meer dan dat. Veel voetgangers en ‘normale’ fietsers zijn deze vorm van straatterreur meer dan beu. 

Weinig stunts

In de afgelopen jaren heeft flitsbezorging voet aan de grond gekregen in Nederland. Bedrijven als Gorillas en Flink hebben duizenden bezorgers in dienst, die binnen enkele minuten boodschappen bezorgen bij de klant. Veelal zijn het jongeren die bezorgen, terwijl zij op elektrische fietsen rijden.

Jongeren nemen vaker risico’s als zij aan het verkeer deelnemen en in combinatie met de snelheid van de e-bike hebben flitsbezorgers een kwetsbare positie in het verkeer. Want dat is de keerzijde van de medaille: de racende jongeren belanden zelf ook vaker op de behandeltafel doordat ze bij ongevallen betrokken raken.

“Daarom wil TeamAlert meer weten van deze doelgroep”, zegt een woordvoerder van de organisatie. “In het enquêteonderzoek geeft 80 procent van de flitsbezorgers aan dat zij wel eens op de stoep rijden. Daarnaast rijdt 63,8 procent van de ondervraagden zo nu en dan door rood en 59 procent van de bezorgers zegt soms op het verkeerde deel van de weg te fietsen. Stunten doen de flitsbezorgers naar eigen zeggen bijna nooit; slechts 22 procent van de ondervraagden geeft aan wel eens te stunten tijdens hun werk.

Daarnaast fietsen zeven op de tien bezorgers ook wel eens met hun smartphone in de hand. Ze gebruiken dan hun telefoon voornamelijk om de weg te vinden.”

Flitsbezorgers over hun werk

In het onderzoek is ook aan flitsbezorgers gevraagd in hoeverre zij tevreden zijn over het werk als flitsbezorger en welke plus- en minpunten zij hebben over hun werk. Dat blijkt mee te vallen. Ruim 78 procent van de ondervraagden is tevreden over de sfeer over hun werk. Daarnaast valt op dat 72 procent van de bezorgers ook tevreden is over de tijd die ze hebben om de boodschappen af te leveren. Bijna 69 procent is te spreken over de kwaliteit van hun vervoersmiddel.

“De grootste pluspunten van het werk zijn volgens de flitsbezorgers het salaris dat zij verdienen, de werksfeer onder de collega’s en het feit dat het sportief werk is in de buitenlucht. Wel is het grootste minpunt van flitsbezorging volgens de ondervraagden de werkdruk en chaos op drukke momenten. Daarnaast moeten zij ook vaak bij slecht weer de boodschappen bezorgen en hebben ze niet altijd de goede kleding of materiaal om hun werk goed uit te voeren.”

Meer informatie over het werk van TeamAlert is hier te vinden.

Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 15 uur geleden
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Keramische sculpturen binnenkort te zien bij De Firma Nieuws 17 uur geleden