John en Jan Swart.
John en Jan Swart. Foto:Marianka Peters

Swart Schoenmode viert negentigste verjaardag, maar blijft bescheiden

Algemeen 2.009 keer gelezen

GOUDA • Een 90-jarig jubileum is een mijlpaal die gevierd moet worden. Dat vindt John Swart van Swart Schoenmode ook. “Maar wel een bescheiden feestje,” zegt hij. “We zijn net opgekrabbeld uit de lockdown. Bovendien gaan we voor het eeuwfeest. Dan pakken we groots uit. Nu maken we het gezellig met een hapje en een drankje.”

Swart schoenmode is de oudste schoenenspeciaalzaak van Gouda. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer van het gespecialiseerde bedrijf. Vanaf de oprichting is het bedrijf gevestigd in de gezellige wijk Korte Akkeren. In 1922 begon grootvader Jo Swart een schoenmakerij aan de Roemer Visserstraat.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij met zijn werkplaats enkele meters verderop naar het hoekpand aan de Bosweg 67, waar de winkel tot 2016 was gehuisvest. 

Daar werd de schoenmakerij uitgebreid met een schoenenwinkel. Zoon Jan, inmiddels bijna 80 jaar, stapte in zijn vaders voetsporen en zette de ambachtelijke schoenmakerij en winkel voort. 

Inmiddels is de winkel verhuisd naar een toplocatie op de hoek van de Korte en Lange Tiendeweg, een stap waar John nooit een moment spijt van heeft gehad. “Van een buurtwinkel maakte ik mijn droom naar de binnenstad waar. En we hebben een toonaangevende collectie heren- en damesschoenen van vele gerenommeerde merken. Verder houden we de persoonlijke service hoog in het vaandel.” 

En dat kan vader Jan beamen. Gemiddeld drie keer per week komt hij op de koffie en heeft hij zijn vaste plek aan de leestafel. Vol overgave kan de Gouwenaar vertellen over zijn werk als schoenmaker, waarbij hij de mooiste anekdotes kan vertellen. Dus kom eens langs. U bent van harte uitgenodigd.

Marianka Peters

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden