De Tour de Oude Hollandse Waterlinie wordt geopend in Gouda.
De Tour de Oude Hollandse Waterlinie wordt geopend in Gouda. Foto: pr

Een sportieve tour langs de Oude Hollandse Waterlinie

Algemeen 643 keer gelezen

GOUDA • Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de Oude Hollandse Waterlinie Nederland van de ondergang redde. Nederland werd van verschillende kanten aangevallen door de legers van Frankrijk, Groot-Brittannië en de bisschoppen van Münster en Keulen.

Net op tijd wist het Nederlandse leger een deel van het land onder water te zetten en een verdedigingslinie op te werpen. Van Naarden tot Woudrichem ontstond een verdedigingslinie die de vijandelijke legers wist te stoppen. Het erfgoed van deze linie kan worden ontdekt met een bijzonder evenement.

Stichting Oude Hollandse Waterlinie, stichting Bewegen heeft de Toekomst en de Hersenstichting hebben gezamenlijk een bijzonder evenement georganiseerd: de Tour de Oude Hollandse Waterlinie. Deelnemers kunnen wandelend, fietsend, hardlopend of skatend een parcours afleggen dat bestaat uit tien etappes van Naarden tot Gorinchem.

Jubilarissen

Het unieke aan de Tour is dat niet alleen een groot aantal locaties van de Oude Hollandse Waterlinie zijn opgenomen in het parcours, maar dat ook de verbinding is gelegd met andere jubilarissen. De belangrijke routeplaatsen Gouda (750 jaar), Woerden (650 jaar), en Utrecht (900 jaar), maken ook deel uit van het evenement.

Ook komen deelnemers door een groot deel van het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, dat dit jaar stilstaat bij 900 jaar waterbeheer. 

Voor het voltooien van een etappe is een badge te verdienen. Deze badges passen op een unieke medaille waarop het parcours, enkele landmarks en de logo’s van de jubilarissen te zien zijn. Wie de medaille compleet wil hebben zal dus alle etappes moeten afleggen! Het evenement loopt tot en met 31 oktober, zodat deelnemers zelf een tijdstip kunnen kiezen waarop zij de etappes willen lopen. 

Op 13 april hebben Anastasia van der Lugt (directeur stichting Oude Hollandse Waterlinie), Frank Hammer (bestuurslid stichting Bewegen heeft de Toekomst) Merel Heimens Visser (directeur Hersenstichting) en Michiel Bunnik (wethouder Financiën, Economie en Sport van de gemeente Gouda) de Tour de Oude Hollandse Waterlinie officieel geopend op de Markt in Gouda.

Inschrijven voor het evenement kan hier

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 18 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 21 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14