Marianka Peters
Marianka Peters

FF Tussendoor - Arti Legi

Column 640 keer gelezen

‘Buurmans huis komt maar één keer te koop’, aldus wethouder Michel Klijnmij-van der Laan. En hij kan het weten. Ik meen me te herinneren dat Michel in de gemeenteraad zat, toen het iconische gebouw van Arti Legi moest worden verkocht, omdat de gemeente in geldnood zat.

Laat ik vooropstellen dat ik het een goede zaak vind dat een gebouw als Arti Legi weer in gemeentelijke handen komt. Voor hetzelfde geld had een brouwerij de boel opgekocht, om er vervolgens een restaurant of uitgaansgelegenheid van te maken. Maar de wijze waarop verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs. Het participatietraject is weer met voeten getreden. Het is net als in een goed huwelijk, wil je geen gelazer, dan ga je eerst overleggen, goede afwegingen maken en als je het dan helemaal met elkaar eens bent, ook op financieel gebied, dan beslis je pas.

Maar niet bij de gemeente Gouda. Oh nee, daar tekenen ze de koopakte al, en vragen ze daarna toestemming aan de raad, die vervolgens de opdracht krijgt om geld vrij te maken. En daarover mag de nieuwe raad beslissen. Minstens de helft van de raad wordt deze week vervangen door nieuw talent, dat nog helemaal niet weet hoe de hazen lopen in Gouda. Net gekozen en al mee mogen beslissen over een miljoenendeal, daardoor voel je je ineens wel heel belangrijk. En omdat ze allemaal de kat nog uit de boom zitten te kijken, zal er weinig kritiek komen vanuit de gemeenteraad.

Goede timing dus van het college om de koop net voor de verkiezingen bekend te maken. Het zal nog wel een paar maanden duren, voordat de nieuwe lichting raadsleden zo welbespraakt is als de oude garde nu. De gemeenteraad heeft eigenlijk geen keus want het koopcontract is al getekend, Bovendien, wie wil de 10 procent boete wegens ontbinding van het koopcontract op zijn geweten hebben?

Er komt dus een Kenniscentrum Bodemdaling in Arti Legi, maarre... daarvoor was de Gouwekerk toch al aangewezen? Daar hoor je niets meer over. Straks verzuipen we nog in de kenniscentra. 

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden