Jan Vermeulen schreef zijn derde jeugdroman 'Gevaar in Gouda'
Jan Vermeulen schreef zijn derde jeugdroman 'Gevaar in Gouda' Foto: Marianka Peters

Jan Vermeulen: Geschiedenisdocent met een missie

Algemeen 1.362 keer gelezen

GOUDA • Goed nieuws voor fervente lezers. Vandaag verscheen de jeugdroman ‘Gevaar in Gouda’ van Jan Vermeulen, geschiedenisdocent op het Driestarcollege. Hij wist van de feitelijke geschiedenis een spannend en meeslepend boek te maken.

In een overvolle aula van het Driestar College luisterden de leerlingen aandachtig naar misschien wel het spannendste hoofdstuk uit het boek. Hoe het afliep konden ze zelf lezen; na afloop kregen de leerlingen van groep 8 allemaal een exemplaar uitgereikt. 

Verhalenwedstrijd

Jan Vermeulen wist al eerder de verhalenwedstrijd in het kader van Gouda 750 jaar te winnen, dat volgende maand als Gouds Boekgeschenk verschijnt en had eerder al twee jeugdboeken op zijn naam staan: ‘Het geheim van het Breeplein’ en ‘Vechten in Veenendaal’. “Ik ben geschiedenisdocent en ik hou van verhalen vertellen. 

Toen twee jaar geleden de eerste berichten rond de viering van Gouda 750 jaar bekend werden, ben ik in de geschiedenis gedoken,” vertelt Jan enthousiast. “Ik dacht, wie weet tref ik iets aan voor een spannend verhaal. Nou, dat vond ik: de periode van de overgang, zeg maar naar de prins. In het bekende verradersbriefje stond ‘Als jullie ‘s nachts er om vier uur zijn, dan doen wij de Poort open’.

 Een paar maanden later ligt er een leger voor de Poort en die zeggen: ‘Wij komen jullie helpen vanwege de prins’, maar dat vertrouwen ze niet zo erg. En dan leggen ze die hopman van het leger op de pijnbank en draaien zij hem de duimschroeven aan. De volgende dag ligt die hopman dood in zijn cel. Tot zover allemaal echt gebeurd.”

Lees het volledige verhaal in Het Kontakt Goudse Post


Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 17 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 20 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14