Omwonenden van Het Kompas zijn de overlast in hun buurt zat. Er komen camera's.
Omwonenden van Het Kompas zijn de overlast in hun buurt zat. Er komen camera's. Foto: nl.123rf.com

Camera’s moeten overlast bij Het Kompas eindelijk indammen

Algemeen 985 keer gelezen

GOUDA • Er komt cameratoezicht aan de Adriaan Vlackstraat, de IJssellaan en het Zoutmanplein. Bewoners hebben al jaren last van deelnemers van de 24-uurs opvang Het Kompas en de personen die door deze groep worden aangetrokken. Dit zijn bijvoorbeeld ex-deelnemers, dealers en vrienden. De situatie is nu echt onhoudbaar geworden.

Dat heeft het college van B&W besloten. De overlast, zo staat in een brief van het college te lezen, bestaat onder andere uit het gebruik van verdovende middelen in de openbare ruimte, rondhangen van groepen direct voor ramen van woonhuizen, rondslingerend afval, geluidoverlast overdag en in de nacht, aanwezigheid van dealers in de wijk, uitwerpselen in de achterpaden en de aanwezigheid van laveloze personen op trottoirs en in de poorten.

Draagvlak nodig

Omdat omwonenden de ellende al heel lang meer dan zat zijn en herhaaldelijk aan de bel hebben getrokken, is nu door alle partijen besloten tot ingrijpen. ‘Het Kompas is een laatste opvangmogelijkheid is voor inwoners uit Gouda en regio gemeenten zonder vaste woon- en verblijfplaats. Daarom is het een belangrijk onderdeel van de Goudse infrastructuur voor zorg en ondersteuning van kwetsbare inwoners. Draagvlak van omwonenden van het Kompas is noodzakelijk om de huidige doelgroep op deze locatie te kunnen opvangen en begeleiden.

Extra afspraken

Er is in en buiten het Kompas een breed pakket aan maatregelen ingezet om de overlast terug te dringen, meldt het college. ‘Er zijn extra afspraken met deelnemers van het Kompas, er is regelmatige politie surveillance, inzet opbouwwerk, herplaatsen van deelnemers, fysieke maatregelen buiten en een periodiek overleg met omwonenden om te komen tot een structureel verbeterde woonomgeving. Gebleken is dat deze maatregelen onvoldoende leiden tot verbetering van de situatie in de wijk.’

Drugsdealers

Het plaatsen van een tijdelijke toezichtcamera kan de gezamenlijke aanpak ondersteunen door het vastleggen en weren van drugsdealers in de wijk. ‘De plaatsing van camera’s is besproken met omwonenden in de klankbordgroep van het Kompas en enkele individuele bewoners. Hieruit is gebleken dat er veel draagvlak is voor het tijdelijk plaatsen van camera’s als middel om overlast op korte termijn terug te dringen’. Het gaat in eerste instantie om een periode van zes maanden, 24 uur per dag. De camerabeelden worden maximaal 16 uur per dag rechtstreeks worden uitgekeken. Deze uitkijktijden worden bepaald op de momenten waarvan bekend is dat aantal incidenten het hoogst is.

Bezwaar

Tegen het plaatsen van een camera kan bezwaar worden gemaakt.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden