De Goudse Giganten zijn enorm groot en zwaar.
De Goudse Giganten zijn enorm groot en zwaar. Foto: OSCAR LIMAHELU

Goudse Giganten laten niet met zich sollen

Algemeen 1.569 keer gelezen

GOUDA • De Goudse Giganten moeten het meesterwerk worden voor kunstenaar Evert Josemanders.

Graaf Floris de Vijfde, Erasmus, Coornhert, maar ook burgemeester James en Abdulah Laaguili, de eerste Marokkaanse bewoner van Gouda, maken deel uit van de Goudse Giganten, een verzameling van negen belangrijke figuren uit de Goudse geschiedenis, die volgend jaar als metershoge poppen hun intrede doen in de stad. De komende maanden volgt de Goudse Post het maakproces van de diverse personages op de voet.

Overwinningsspeech

“Het begint nu wel spannend te worden. Misschien was ik wat te vroeg met mijn overwinningsspeech.” Die speech gaf Evert Josemanders een kleine maand geleden, bij de opening van het Giganten-atelier. Wethouder erbij, een schaal worstenbroodjes en ontspannen gezichten toen nog. Daarna kwamen de problemen.

“Eerst door corona, alles heeft een week plat gelegen. Maar met die koppen komt het wel goed, die vrijwilligers zijn ongelooflijk. De draagconstructies zijn andere koek. De giganten blijken veel zwaarder dan gedacht. Veel te zwaar ook om door de Goudse straten te kunnen bewegen.”

Evert heeft daarom hulptroepen ingeschakeld bij bouwclub De Flierefluiters in Hoeven. Afgelopen donderdag vond hier de generale repetitie plaats van de eerste twee draagconstructies. Goudse Post reisde met Evert mee. Het moest gebeuren in een oude schuur op een afgelegen veldje in West-Brabant. Van buiten deed het denken aan het decor van een Duitse krimi, alleen Horst Tappert ontbrak.

Binnen was het hoopvoller; non-stop carnavalsmuziek en nog belangrijker, een stel bijzonder technische, slimme mannen, goed voorzien van gereedschap en bouwmateriaal. Evert had geluk, besefte hij: “Doordat de carnavalsoptocht niet doorgaat hebben ze tijd. En die mannen zijn zo verschrikkelijk handig.”

Miep

Daartussen liep ook een vrouw. Het was Miep, een kunstschilder die benadrukte niets met carnaval te hebben. De Goudse Giganten wilde ze wel helpen. “Dat schild van graaf Floris leek eerst van ijzer. Maar kom op, het is wel een graaf hè’. En moet je nu zien! Ik heb allerlei goudkleurige details aangebracht waardoor je nu ziet dat het schild van een graaf is.”

Miep had ook kijk op techniek. “Doodeng wat ze hebben gemaakt, dat smalle en hoge. Ze hebben een veel groter draagoppervlak nodig.” Ze keek dan ook enigszins bezorgd toen Evert de wagenconstructie van Erasmus al ging uitproberen.

Hij begon goed. Zonder ook maar iets te zien, wist hij de gigantische Erasmus langs lasapparatuur en potten verf te manoeuvreren. Enigszins overmoedig geworden, reed hij Erasmus naar buiten. Daar was het windkracht zes.

Gelukkig stonden de Flierefluiters goed opgesteld toen Evert zich verkeek op een scheur in het wegdek. Erasmus werd opgevangen, Evert kwam met de schrik vrij. “Die constructie moeten we inderdaad nog aanpassen, zeker in Gouda met al die hobbelige wegen is dit riskant. Maar toch, hij is minder stijf dan ik dacht, die romp beweegt wel lekker soepel.”

Gigant Jacoba

Voor gigant Jacoba hadden de Flierefluiters een andere constructie gebouwd. Een soort rugzak waaraan een lantaarnpaal was vastgemaakt, geïnspireerd op een middeleeuws martelwerktuig. Ook deze moest worden getest. Dit keer door Rik, één van de bouwers en op het oog de sterkste.

Zijn conclusie, tien minuten later: “Dit moet je geen uur proberen vol te houden, het pak zwiept nogal.” Nog voldoende werk aan de winkel, realiseerde ook Evert zich. “Uiteindelijk komt alles goed, denk ik altijd. Ik ben alleen nu wel benieuwd hoe dit allemaal goed gaat komen. Ik zie het zelf nog niet direct.”

Op de achtergrond zong iemand vrolijk mee met de lokale carnavalskraker. “Nee, t’is niet te houwen, het loopt uit de klauwen, lalalaa.” 

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 11 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 14 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14