Artist impressie van de Nieuwe Veerstal in 2028
Artist impressie van de Nieuwe Veerstal in 2028 Foto: Gemeente Gouda

Start proef autoluwe Nieuwe Veerstal

Algemeen 1.662 keer gelezen

GOUDA - Wandelen, flaneren en recreëren langs de Hollandsche IJssel. Eind februari start de proef van een verkeersluwe Nieuwe Veerstal. Het directe projectgebied is de Nieuwe Veerstal tussen de Oosthaven en de Haastrechtsebrug

De proef is onderdeel van het Verkeers Circulatie Plan (VCP). Tijdens de proef wordt bekeken of een definitieve herinrichting met een autoluw karakter mogelijk is. Dit zou dan na 2028 te realiseren zijn. Door een autoluwe Nieuwe Veerstal kan de cultuurhistorische verbinding van de binnenstad met de Hollandse IJssel worden versterkt, en kan er een andere inrichting komen met meer ruimte voor lopen, fietsen en recreëren met wellicht kansen voor (kleinschalige) horeca/culturele evenementen.  In de beoogde eindsituatie blijft het mogelijk voor bestemmingsverkeer om via de Nieuwe Veerstal de binnenstad in en uit te rijden. In de pilot wordt dit nagebootst door bestemmingsverkeer ontheffing te verlenen. 

De gemeente start met het autoluw maken van de Nieuwe Veerstal in maart 2022. Het gaat om een proef die duurt van 28 februari tot en met 27 maart, die begint met een 0-meting. De pilot bestaat uit drie fases, waarin de pilot geleidelijk aan wordt opgeschaald en de pilot tijdens een relatief rustigere periode beheerst van start kan gaan. Aan weerszijden van de Nieuwe Veerstal nabij ’t Buurtje en nabij de Blekerssingel staan verkeersregelaars om voertuigen te controleren op hun ontheffing en voertuigen door te laten of naar de omleidingsroute te verwijzen. Overigens gaat het hier over gemotoriseerd verkeer. Fietsverkeer, voetgangers, hulpdiensten en bussen blijven ten alle tijden toegang houden tot de Nieuwe Veerstal. Het overige (doorgaande) verkeer wordt gestremd en dient om te rijden via de N207. 

In de laatste fase van de pilot wordt een rijstrook op de Haastrechtsebrug en Sportlaan afgezet, zodat inzichtelijk wordt wat dat betekent voor de doorstroming van het verkeer. In de renovatie van de Haastrechtsebrug in 2023 kan dit definitief worden ingericht. Het gebied er omheen krijgt wel met de proef te maken. Het invloedsgebied zijn de omringende straten, de Fluwelensingel, de Kon. Wilhelminaweg en de Zuid-Westelijke Randweg. Tijdens de proef wordt verkeer geteld, zowel binnen het projectgebied als in het invloedgebied, De opzet en het plan van aanpak is besproken met de denktank VCP en Gouda Onderneemt, zo ook met de provincie en gemeente Krimpenerwaard.

Marianka  Peters

 

 

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden