v.l.n.r. Peter v.d. Zwan, Marja van Dijck, Hans van Dijk en Theresia Uittenbroek
v.l.n.r. Peter v.d. Zwan, Marja van Dijck, Hans van Dijk en Theresia Uittenbroek Foto: PR

Gouda Vitaal is er voor iedereen

Politiek 1.093 keer gelezen

gouda • Op 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Gouda Vitaal zal hier voor de eerste maal aan meedoen.

 Op de dag dat de politieke partijen hun kandidatenlijsten moeten indienen om mee te kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, presenteert Gouda Vitaal haar programma en haar eerste vier kandidaten. 

Theresia Uittenbroek trekt als lijsttrekker de kar. Theresia werkt in de zorgstichting in Leiden, en heeft daardoor grote affiniteit  met de zorgsector en Wmo. Marja van Dijck wil zich vooral inzetten voor de  zwakkeren in de samenleving en heeft inmiddels de commissie eigen gemaakt. De ambitieuze dames hebben Hans van Dijk bereid gevonden om het team te  versterken. Hans zat van 2014 tot 2018 voor de SP in de Goudse gemeenteraad. Nieuwkomer Peter van der Zwan  is gepokt en  gemazeld in de lokale politiek. Hij was onder meer raadslid en wethouder in Vlaardingen voor het CDA, maar heeft de partij de rug toegekeerd na de affaire met Pieter Omtzigt. “Maar ik ben en blijf een politiek dier en sinds ik in Gouda woon, wil ik mij ook voor de stad inzetten. Bij Gouda Vitaal vond ik gelijkgestemden,’ aldus Peter.

Waar staat Gouda Vitaal voor

“Gouda Vitaal kiest voor een constructieve opstelling en wil samenwerken met andere partijen om Gouda de komende jaren door te ontwikkelen. Voor Gouda Vitaal is het wel belangrijk dat de inwoners van Gouda hierbij centraal staan en deze nadrukkelijk worden betrokken bij de te maken keuzes en hier ook inspraak in hebben. Participatie moet echt beter.’
Gouda Vitaal gaat van start in een periode dat het vertrouwen van de burger in de politiek en overheid bijzonder laag is. “Wij herkennen de negatieve gevoelens die bij veel mensen leven en vinden dat de politiek zich hiervan iets moet aantrekken. De politiek moet werken aan het herstel van vertrouwen: transparantie, betrokkenheid en eerlijkheid zijn hierbij essentieel. Politici mogen fouten maken, maar ze niet onder het tapijt vegen. Daarnaast is het van belang dat ook de gemeente zich aan de regels houdt en het goede voorbeeld geeft.”

Gouda Vitaal staat voor een samenleving waarin iedereen zijn rol kan vervullen; professionals, vrijwilligers en mantelzorgers, inwoners die ondersteuning nodig hebben, bedrijven, medewerkers en klanten, zorgaanbieders en patiënten, de gemeente die opkomt voor de belangen van de inwoners, een goed functionerend maatschappelijk middenveld, etc. Daar staan wij als Gouda Vitaal voor.`

Turfmarktkerk

Sinds Marja en Theresia zich hebben afgescheiden van Gouda’s 50+ partij, nemen zij namens Gouda Vitaal al duidelijk stelling. Zoals het dossier Turfmarktkerk. `Gouda Vitaal vindt transparantie belangrijk in de politiek en ook dat de spelregels hierbij zorgvuldig worden gehanteerd. Immers, hoe kunnen de inwoners het vertrouwen in de politiek terug krijgen wanneer de overheid onzorgvuldig handelt en zelf de spelregels niet goed toepast ? De gemeente dient verantwoording af te leggen, de gemeenteraad te informeren en de gemeenteraad dient te controleren. Het college is van mening dat zij dit ten aanzien van het mediationproces voor de Turfmarktkerk niet hoeft te doen, omdat zij in een mediationovereenkomst geheimhouding heeft afgesproken. En dat zij daarom geen verantwoording hoeft af te leggen over op welke manier de overeenkomst, die de gemeente bijna 2 miljoen euro kost, tot stand is gekomen. Echter, de wetgeving staat een dergelijke geheimhouding niet toe. Gouda Vitaal is dan ook van mening dat het college tenminste de gemeenteraad moet informeren en inzage in de stukken had moeten geven. Dit had eventueel vertrouwelijk gekund. De gemeenteraad had dan een besluit kunnen nemen over het wel of niet openbaar maken van de stukken.´

Nadat interne ruzies het einde betekende voor Goudse 50+, besloten Marja van Dijck en Theresia Uittenbroek om verder te gaan als Gouda Vitaal.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 9 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 12 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14