Bente Boer knalt met haar kart over elk circuit waar ze maar terecht kan. Ondanks de beperkte financiële middelen de top bereiken, dat is wat ze wil.
Bente Boer knalt met haar kart over elk circuit waar ze maar terecht kan. Ondanks de beperkte financiële middelen de top bereiken, dat is wat ze wil. Foto: Bente Boer Racing

Supertalent Bente scheurt over het parcours, maar winnen, dat is een kwestie van geld

Sport 316 keer gelezen

GOUDA • Keihard op een gaspedaal kunnen trappen en nergens bang voor zijn, wie in de autosport de top wil bereiken heeft die eigenschappen nodig. Maar talent en durf alleen zijn niet voldoende. Het gaat ook in de racerij om geld. Supertalent Bente Boer (20) weet er alles van.

Het racen is Bente Boer met de paplepel ingegoten. Haar moeder was nog zwanger van haar toekomstige snelheidsduivel, toen ze als navigator naast vader Boer in een rallywagen over kronkelige weggetjes scheurde.

“Ik was dus eigenlijk al aan het racen, nog voordat ik was geboren”, lacht Bente nu. “Zodra ik kon lopen, was ik altijd op de paddock te vinden. Ik weet dat nog goed. Met mijn kaplaarzen aan en een broodje in m’n hand. Dan riep mijn vader wel eens ‘Hé Bente, pak eens even een sleutel 10!’. Dat is achteraf zo leuk, zo’n klein meisje tussen die auto’s en al dat gereedschap.”

Knieblessure met ballet

Dat kleine Goudse meisje startte haar sportloopbaan overigens niet tussen vier wielen. Bente Boer voelde zich als zoveel andere meisjes aangetrokken door de wereld van het ballet. Daar kreeg ze echter na een paar jaar een vervelende boodschap te horen. “Ik zat thuis altijd met mijn vader en moeder naar de Formule 1 te kijken, maar ik wilde toen nog echt liever balletdanseres worden. Ik kreeg jammer genoeg een knieblessure.

Dat was zo erg, dat de dokter zei: ‘Als jij op je dertigste nog normaal wilt lopen, dan kan je beter stoppen met ballet’. Ik vond dat natuurlijk heel erg, maar mijn vader vond snel een nieuwe hobby voor mij. Hij kocht een kleine kart en daar ben ik toen heel veel mee gaan rijden. Geweldig vond ik dat. En nog steeds.”

Die kunnen we hebben

Omdat er geen aparte competities voorhanden waren voor meisjes en jongens, kreeg Bente Boer te maken met allerlei stoere jongens, die wel eens even zouden laten zien dat ze dat meisje ver achter zich konden laten. “Ik viel natuurlijk nogal op tussen al die jongens”, grinnikt ze. “Zo’n lief meisje met die blonde paardenstaart, die konden ze wel hebben, dachten ze. Maar als ik dan eens won, kwamen ze toch wel naar me toe met complimentjes. En dat is eigenlijk zo gebleven.”

Intussen knalt Bente Boer al heel wat jaren met haar kart over de circuits. Maar kampioen tussen de mannen, dat zit er niet in. Niet omdat ze er het talent niet voor zou hebben; het is simpelweg een geldkwestie.

“Als je op een hoog niveau wilt racen, dan kost dat veel geld. Ik weet dat er mensen zijn die er elk jaar een twee-onder-een-kapwoning doorheen draaien. Nou, dat kan ik niet. Ik studeer nog en heb geen pappie en mammie met heel veel geld. Als wij meer pk’s willen, dan moeten we er bij onze sponsoren om vragen. De concurrentie is dus eigenlijk niet helemaal eerlijk.”

Euro’s en pk’s

Maar zoals het een goed sportvrouw betaamt, gaat Bente Boer bepaald niet in een hoekje zitten treuren. Natuurlijk, zoals de regels zijn in het karten, waar pk’s met euro’s worden gekocht en de kleinste beurzen dus kansloos zijn, dat is een probleem. Maar het is net zo goed een uitdaging.

Bente Boer: “Ik ben al bij heel wat bedrijven wezen praten om sponsorgelden te krijgen. Gewoon in mijn spijkerbroekje, en met een pakje stroopwafels in mijn hand. Dan vertel ik wat mijn plannen zijn en vraag dan ‘Hoe gaan we dat doen?’

Zo sta ik er in. En als ze vragen wat ze ervoor terugkrijgen, dan nodig ik ze uit voor een rondje in de kart, deelname aan een Bente Boer Racing Business Event op Zandvoort, dat soort dingen. Het werkt wel, merk ik. Maar extra steun kan ik altijd gebruiken.”

Wie Bente naar het ereschavot wil helpen, kan hier alle informatie vinden.

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden