Veel lege klassen in het basis- en voortgezet onderwijs.
Veel lege klassen in het basis- en voortgezet onderwijs. Foto: Jan van den Berg

Corona lijkt af te zwakken, maar veel schoolklassen blijven leeg

Algemeen 684 keer gelezen

GOUDA • Het aantal positieve coronatesten verbrak alle records afgelopen week. Op de Goudse scholen waren de gevolgen goed zichtbaar. 

In de klaslokalen bleven veel stoelen leeg, vaak doordat hele klassen in quarantaine zaten. “Het is echt behelpen”, aldus Els van Keulen, docent op de Goudse Waarden. “Het is heel onrustig voor de leerlingen, ik krijg continu appjes van ze over de lessen. Er zitten nu een paar klassen in quarantaine.

Vooral voor de leerlingen in het examenjaar is het spannend. Ze zijn gebaat bij rust en regelmaat, maar dat is dit jaar ver te zoeken. De praktijklessen vallen ook vaak uit, al proberen we er nog iets van te maken, door ze bijvoorbeeld te vragen een cake te bakken thuis. Je moet toch wat.”

Zelftesten

Hanneke Lugtenberg, rector op het Antonius College herkent de hectiek: “Er komt de hele dag nieuwe informatie binnen. Leerlingen horen in de klas van een besmette klasgenoot, halen een zelftest bij de receptie en blijken ook naar huis te moeten. Als meer dan de helft van een klas thuis zit, schakelen we over op digitaal onderwijs, maar dat kan dus halverwege de dag gebeuren. Doordat we ook zieke docenten hebben, vallen er nog meer lessen uit. We proberen iedereen zo goed mogelijk te informeren, maar het blijft lastig voor leerlingen en ouders.”

Miriam Gouwens, directeur van basisschool ‘t Palet had afgelopen week alle groepen nog op school. “Best wonderbaarlijk, ja. Maar maandag is dat waarschijnlijk niet meer zo. Ik kreeg net twee nieuwe meldingen binnen. Dat thuisonderwijs vangen we wel op, ook als sommige kinderen gewoon naar school kunnen komen, maar het is zo onhandig voor de ouders.”

De testen brengen nieuwe uitdagingen met zich mee, legt een medewerker van basisschool De Goudakker uit. “Volgende week komen er veel groepen uit quarantaine, ik verwacht dat we dan veel gebroken klassen krijgen. Kinderen die zich laten testen kunnen na vijf dagen weer naar school, de anderen pas na tien dagen. Als er dan weer besmettingen zijn onder die kinderen die weer terugkomen, wordt het helemaal een gebed zonder einde.”

Zo voelt het ook voor Jet Versluis. Ze zit al vijf dagen in quarantaine, met haar zoontjes van 7 en 9. “We beginnen iedere dag nog redelijk gestructureerd, met zijn allen aan de keukentafel. Ik aan het werk, zij aan school. Maar op de een of andere manier ligt na een uur toch weer het hele huis overhoop en begint het weer opnieuw.”

Remco van Gastel

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden