De Holocaust wordt herdacht op zondag 30 januari.
De Holocaust wordt herdacht op zondag 30 januari. Foto: pr

Ook Gouda zegt: Holocaust, dat nooit meer

Algemeen 303 keer gelezen

GOUDA • Wereldwijd worden eind januari de slachtoffers van de Holocaust met het idee: nooit meer. Ook in Gouda wordt zondag 30 januari stilgestaan bij deze zwarte bladzijde in de historie. Doel: een bijdrage leveren aan het voorkomen van discriminatie en genocide.

Voor en met de gemeente organiseert Libertum, het voormalige Verzetsmuseum Zuid-Holland, om 19.00 uur een prachtige uitzending op Gouwestad TV. Deze is ook te zien via het YouTube-kanaal van Gouwestad TV (www.youtube.com, zoeknaam RTV Gouwestad).

Indrukwekkend
Speciaal voor de Goudse herdenking zal opperrabbijn Jacobs het Jiskor opzeggen en antwoord geven op een belangrijke vraag: moeten wij de Holocaust nog herdenken in deze tijd? Ook burgemeester Pieter Verhoeve houdt een korte toespraak.

Andere bijdragen zijn van stadsdichter Peter Noordhoek, Sophie Heesen, Soesja Citroen, kinderburgemeester Junia de Ridder en natuurlijk Sigfried Janzing, directeur van Libertum. De presentatie is in handen van Sofie de Bruin. Roel Spanjers regelt de muziek.

Holocaust Memorial Day
Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. 60 jaar later besloot de VN dat de bevrijding van Auschwitz voortaan zal worden herdacht als Holocaust Memorial Day. Op die dag herdenken we de zes miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog systematisch zijn vermoord, maar ook de slachtoffers van andere genocides.

In Nederland worden de slachtoffers van de Holocaust elke laatste zondag van de maand januari herdacht. Hierin speelt Libertum een belangrijke rol, samen met de Stichting Antisemitisme Preventie en het Gouds Metaheerhuis. Klik hier voor meer informatie.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden