Scene uit de repetitie 'Overleven is herinneren'
Scene uit de repetitie 'Overleven is herinneren' Foto: Marianka Peters

Dappere verzetsvrouwen op de planken: theaterstuk in kleine zaal van Goudse Schouwburg

Algemeen 607 keer gelezen

GOUDA • Het dichtslaan van wagondeuren, de locomotief die langzaam op gang komt, het snerpende geluid van de remmen. In de trein zitten 28 vrouwen die hun rol zo overtuigend spelen, dat het stuk je naar de strot grijpt.

Het theaterstuk speelt zich af in WOII en is gebaseerd op het boek 'Samen eervol overleefd' van Hans Suijs. De Gouwenaar beschrijft de deportatie van 200 Nederlandse verzetsvrouwen, waaronder zijn tante Cis van Vugt naar Ravensbrück en Dachau, waar zij moesten werken in de AGFA-fabrieken. Geen mannen, geen Duitse soldaten, alleen sterke vrouwen die in hun eigen kracht en solidariteit de bron van hun overleven vonden.

Peter Meijer is de regisseur, die al in 2019 het script schreef voor deze voorstelling met als titel 'Overleven is herinneren'. Door corona kon hij tweemaal niet doorgaan. 

"Omdat het verhaal toch verteld moet worden, zijn we opnieuw met de repetities begonnen. 28 actrices zijn hard aan het werk voor de optredens in 2022," meldt Hans Suijs. "Oorspronkelijk zou de voorstelling in de open lucht op het Lombokterrein plaatsvinden. Voor 2022 hebben we gezocht naar een goed alternatief: de kleine zaal van de Goudse Schouwburg. De voorstelling is hier te zien op 29 en 30 april en 1 mei. Doordat het herdenkingsjaar voorbij was, kwam er ook een einde aan de toegezegde financiële steun. Het gevolg, maandenlange onzekerheid. Door steun van bezitters van kaartjes voor 2020, de gemeente Gouda en een aantal sponsoren is er opnieuw een basis om door te gaan."

Wachten op de kogel
Gouwenaar Hans Suijs is blij dat het theaterstuk toch wordt uitgevoerd. "Ik heb de afgelopen vijf jaar onderzoek gedaan naar de ervaringen van een deel van de 652 verzetsvrouwen die op de dag na Dolle Dinsdag vanuit kamp Vught naar Ravensbrück zijn gedeporteerd. Ik heb hun verhalen kunnen vinden in kladaantekeningen, memoires die soms gepubliceerd zijn, maar vaker ook niet.”

Peter Meijer wil niet te veel inhoudelijke informatie over de voorstelling kwijt, maar één scène wil hij wel toelichten. "De Dodenmars op 29 april 1944, waarbij de vrouwen drie dagen moesten lopen. Op een gegeven moment besloten de vrouwen niet verder te lopen en te gaan staken. Op een kerkplein zaten ze te wachten op de kogel, maar die kwam niet, omdat de Duitsers niet wisten wat ze met de bijzondere situatie aan moesten. Een dag later vond de bevrijding plaats.”

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden