Aafke van Leeuwen en (r) Bastiaan de Knoop
Aafke van Leeuwen en (r) Bastiaan de Knoop Foto:PR

Bastiaan en Aafke hopen op 2022

Algemeen 934 keer gelezen

gouda • Het jaarlijkse Goudse Sportgala gaat deze keer vanwege COVID-19 helaas weer niet door. Dus geen verkiezing van de sportman, sportvrouw, sportploeg en sporttalent van Gouda van 2021. Over minder dan twee maanden is het twee jaar geleden dat deze verkiezing voor het laatst werd gehouden. In een sfeervolle Dick van Dijk Sporthal werden op 20 februari 2020 de winnaars van het seizoen 2018 - 2019 bekend gemaakt. Sportvrouw werd Aafke van Leeuwen en sportman Bastiaan de Knoop. Ik was benieuwd hoe het met deze laatst gelauwerde Goudse sportmensen gaat.

Bastiaan de Knoop, zwemmend redder van de Goudse Reddings Brigade (GRB), kocht in 2020 samen met zijn vriendin een ander huis en heeft dit compleet verbouwd. Zijn sportcarrière kwam daardoor op een lager pitje te staan. Bovendien werd er een medische aandoening bij hem geconstateerd die helaas niet meer overgaat, maar waar volgens Bastiaan mee te leven is. In 2020 heeft hij dus, afgezien van een paar wedstrijden in de zomer, weinig aan sport gedaan. De afgelopen tijd is voor sporters erg lastig geweest. Het Groenhovenbad was een tijd dicht en is dat nu ook weer. Er is volgens de Knoop zoveel onzekerheid om naar bepaalde doelen toe te werken. “De grote internationale wedstrijden zoals het EK werden afgelast, maar gelukkig werden er in Nederland nog een paar leuke wedstrijden georganiseerd waar ik aan deel heb kunnen nemen. Mijn plannen voor het komende jaar zijn nog niet helemaal duidelijk. Ik hoop dat sportaccommodaties snel worden aangemerkt als essentieel, waardoor iedereen weer kan sporten. Want sporten is gezond!”

Alles aangepakt

Ook voor Goudse Sportvrouw 2018-2019 Aafke van Leeuwen is deze COVID-19 periode een lastige periode. “Je leeft iedere keer weer in onzekerheid of je wel of niet mag trainen en of wedstrijden en toernooien doorgaan. Als topsporter heb je juist baat bij structuur en wil je weten waar je aan toe bent zodat je je optimaal kunt voorbereiden. Maar we zijn door blijven trainen met online zoomtrainingen thuis tot buiten in de kou met bevroren tenen op de mat trainen. We hebben alles aangepakt en als ik er aan terug denk was het heel bijzonder, iets om niet snel te vergeten”. 

“Het was een bijzonder sportjaar. Er werden veel toernooien afgelast maar de toernooien die wel doorgingen waren allemaal ‘piektoernooien’ zoals het EK in juli in Maintal (Duitsland) en het WK in november in Abu Dhabi. Vanzelfsprekend is kampioen worden nooit. Ik weet dat als ik een goede dag heb, zowel fysiek als mentaal, ik een gouden medaille kan winnen. Op deze dag viel alles op zijn plek. Hier ben ik erg trots op.”

EK en WK

Het WK werd een grote teleurstelling voor Aafke. Ze was titelverdedigster, maar het werd slechts een vijfde plek. “Echt een rot plek, je wint net niks. Die dag ging er vrij veel niet helemaal goed, met name op het mentale vlak. Ik was te veel bezig met wat er buiten de mat om gebeurt. Ik heb hier een tijdje echt van gebaald, maar inmiddels kan ik het wel weer relativeren. Ik heb hier van geleerd en neem dit mee richting nieuwe seizoen. Het schema voor volgend jaar ligt al klaar en het belooft een uitdagend en mooi jaar te worden.”

Op de rol staan het EK in mei in Israël en het WK in november in Abu Dhabi. Maar 2022 staat voor Aafke vooral in het teken van de World Games in juli in Amerika (Birmingham, Alabama). Jiujitsu heeft inmiddels de status van topsport gekregen. “Deze spelen zijn voor ons de Olympische Spelen. Ook eens in de vier jaar en alleen de beste van de besten kunnen zich hiervoor plaatsen. Ik mis nog één gouden medaille in mijn carrière en dat is een gouden medaille op dit podium. Daar ga ik dus helemaal voor dit jaar!”

Gerrit Schinkel

‘Ik mis nog één gouden medaille in mijn carrière en dat is een gouden medaille op dit podium. Daar ga ik dus helemaal voor dit jaar!’

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden