Cadeautjes voor de vluchtelingen in de tijdelijke opvang. Gouda van zijn beste kant.
Cadeautjes voor de vluchtelingen in de tijdelijke opvang. Gouda van zijn beste kant. Foto: Jan van den Berg

Op de vlucht, toch een beetje kerst

Algemeen 1.748 keer gelezen

gouda • Het zal je maar gebeuren. Door allerlei omstandigheden waar je helemaal niets aan kunt doen, raak je je huis en je land kwijt. Na een lange reis beland je in het koude Nederland. Geen mens die je kent, laat staan vrienden om je een beetje comfortabel te laten voelen. Het is een situatie waar niemand in terecht wil komen. Gelukkig is Gouda een plek waar vluchtelingen met open armen worden ontvangen. 

Vrijdagmiddag 24 december zijn er honderd pakketten gebracht bij de boot voor tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen in Gouda. Patricia Lucas is sociaal beheerder bij ontmoetingscentrum bij De Walvis en kreeg via facebook een idee voor een omgekeerd advent pakket. Creatieve geesten vinden voor elke uitdaging een oplossing.

Warm welkom

“In plaats van zelf elke dag een cadeautje open te maken, ga je aan de slag om zelf 24 cadeautjes in te pakken om ze vervolgens weg te geven. Toen de boot in Gouda kwam, vlakbij De Walvis, ontstond het idee om de 100 asielzoekers namens alle Gouwenaars een warm welkom te geven.”

Op allerlei manieren werd hier enthousiast gehoor aan gegeven. Vanuit allerlei hoeken en gaten werd enthousiast gereageerd op het initiatief. Inwoners die het zelf niet al te breed hebben, werken samen om wildvreemden in hun gemeente een pakket aan te bieden. Er kwamen zoveel mooie donaties binnen, dat verschillende Goudse ondernemers in gezamenlijkheid een twintigtal pakketten samen konden stellen. Zo kon Brownies & Downies weer voor een aantal dagen dagbesteding aanbieden, samen met The Gouda Shop en Samma werd er hard gewerkt om een halal pakket aan te bieden. Allemaal toppers, die met hart en ziel iets willen bijdragen aan een zo plezierig mogelijke entree van al die ontheemde mensen. Die toonden zich op hun beurt ontroerd door de actie. Eindelijk een lichtpuntje in de duisternis.

Hartverwarmend

Het was hartverwarmend om te zien hoe mooi de diverse dozen werden versierd. Zo konden vlak voor kerst met behulp van wijkbewoners de pakketten worden aangeboden aan Norisa Jaada, senior medewerker ondersteuner van het COA, die de actie met open armen ontving. “Een prachtig warm gebaar zo vlak voor de kerst. Wij zijn de inwoners en ondernemers van Gouda er heel dankbaar voor.”

q  www.goudabruist.nl

Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden