De bikkels van R&Z Gouda lieten zich niet door corona tegenhouden.
De bikkels van R&Z Gouda lieten zich niet door corona tegenhouden. Foto: pr

Bikkels Roei&Zeil knallen door de kou

Sport 600 keer gelezen

REEUWIJK • Het baken in de mist, de starttoren van de Roei&Zeil, is op de kortste dag van het jaar vanaf het toegangshek nauwelijks zichtbaar. De vier grote ronden die totaal voor 54 kilometers moeten zorgen gaan in dichte mist voor een nieuwe uitdaging zorgen… waar zijn we eigenlijk?

Vijf bikkels van Roei&Zeil trotseerden deze week de kou, mist en golven in hun eigen omgeving. De marathonkalender van de KNRB is wegens aangescherpte coronamaatregelen in 2021 aangepast. De door de Amsterdamse roeivereniging RIC uitgeschreven klassieker, de ‘Midwinterroeimarathon’ van 54 roeikilometers op de kortste dag van het jaar rond en door Amsterdam, is geannuleerd. 

Vandaar dit alternatief, want corona gaat deze waterratten niet stoppen. Een van de uitdagingen is om onder winterse omstandigheden voor het donker bij RIC uiterlijk om 17.00 uur weer binnen te zijn. Binnen het marathonteam van R&Z Gouda is na de annulering het sportieve idee ontstaan om de bestaande training voor die midwintermarathon niet te staken, maar doorroeien en die 54 roeikilometers op eigen water, de Reeuwijkse Plassen, af te gaan leggen. Een uitdaging die de nodige zweetdruppels gaat kosten.

Uitzicht
“Vanaf onze roei- en zeilvereniging werden we om 9.00 uur uitgezwaaid. We begonnen de eerste twee grote ronden rechtsom, via de Van Brienenoordbrug de Elfhoevenplas op. Het was behoorlijk frisjes voor de stuurlieden en prima roeiweer voor de vijf ‘niet watjes’ van deze happening.”

Net op tijd
Het uitzicht was prachtig rondom Reeuwijk. Het was een windstille dag en daardoor bleef de nevel lekker lang hangen. Rond 12.00 uur was er koffie en tijd voor een sanitaire stop. We droegen schoenhoezen om koude voeten te voorkomen, afzakkende mutsen werden extra opgerold. Mist is één ding, maar een muts voor de ogen is te gortig. Goed gemutst begonnen we aan de laatste twee ronden en nu in tegenovergestelde roeirichting. Niet willen stoppen voor de te nemen bruggen leverde snelheid en uitdaging op.

Druppelsgewijze wissels op de vlotten hield ons alert en warm. Beurtelings trokken we elkaars jas en wanten aan en weer voort, de laatste kilometers werden sneller afgelegd. De Beerenburg en het ontvangstcomité inclusief de warme pizza wachtten op ons. En afspraak is afspraak, om 17.00 uur dienden wij het licht in het verenigingsgebouw te doven. Onze premier Mark Rutte vertelde ons die avond dat het tot zeker 14 januari gedoofd zal blijven. Wij, deze vijf ‘niet watjes’ waren net op tijd!”

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Gouda: programma op de Markt en dit is er verder te doen Nieuws 11 uur geleden