Marc de Beijer neemt afscheid als directeur van Museum Gouda
Marc de Beijer neemt afscheid als directeur van Museum Gouda Foto:Marianka Peters

Marc de Beijer neemt ‘met pijn in het hart’ afscheid van Museum Gouda

Algemeen 1.390 keer gelezen

GOUDA • Marc de Beijer neemt na jaar afscheid van Museum Gouda. Met pijn in het hart, zegt hij.

Marc de Beijer (50) zwaaide vijf jaar lang de scepter bij Museum Gouda. Tijdens zijn laatse werkweek bracht de redactie van deze krant hem een bezoek.

‘Waarom verlaat hij met pijn in het hart zijn geliefde museum?’ 

“Tot op de dag van vandaag heb ik het zo vreselijk naar mijn zin met mijn team bij Museum Gouda. Aan de andere kant kan ik de kans niet laten liggen om directeur te worden van het Teylers Museum in Haarlem, Het is het oudste museum van ons land. Vorige week heeft Koningin Máximà de uitbreiding van het Teylershuis geopend. Het is voor mij een enorme uitdaging om daar invulling aan te mogen geven, waarin ik heel veel zin heb.” 

Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar, vindt Marc dat hij het niet echt moeilijk heeft gehad. “Ik kwam vijf jaar geleden in een gespreid bedje terecht”, stelt Marc. “De financiën waren op orde en de contacten met de gemeente waren hersteld, allemaal dankzij mijn voorganger Gerard de Kleijn. Hij heeft zoveel voor het museum betekend en het museum van de ondergang gered.”

Kaarslicht
Op de vraag naar de mooiste tentoonstelling uit de afgelopen vijf jaar, zegt Marc resoluut: ‘’De huidige tentoonstelling Kaarslicht natuurlijk. Maar de Pieter Pourbus expositie was ook een klapper. Aanvankelijk was het een moeilijk verhaal, een 16e eeuwse Goudse meesterschilder, die in Brugge woonde en werkte. Het was een inhoudelijk zo´n sterk verhaal, dat de expositie wel voor een recordaantal bezoekers zorgde. Zo gingen we ineens naar de 62.500 bezoekers in 2018. De jaren daarvoor zaten we op veertig a vijftigduizend bezoekers per jaar.”

Maar eens temeer blijkt een geslaagde expositie af te hangen van een goed en stevig verhaal in combinatie met een verrassende vormgeving. *En dat is precies bij Kaarslicht het geval”, meent Marc. “We hebben schilderijen kunnen lenen die niet vaak te zien zijn. Ik ben er trots op dat we dit met een klein team en beperkt budget hebben kunnen bereiken.” 

Jammer
Een museum moet altijd in beweging blijven, vindt Marc. In dat licht bezien vindt hij het jammer niet betrokken te zijn bij de realisatie van tentoonstelling ‘Beleef het wonder van Gouda’ in het kader van Gouda 750 jaar. De Sint Jan wordt volgend jaar getransformeerd naar de 13e eeuw en wordt ingericht met altaarstukken uit het museum, die de Beeldenstorm hebben overleefd.

“Ja, dit was eigenlijk mijn kindje,’ zegt Matc nog altijd enthousiast over het project. “In 1272 zag de Sint Jan er heel anders uit. We richten de kerk als katholieke kerk in met ook de geur, die daarbij hoort, waardoor het echt een beleving wordt. Alleen jammer dat ik er met de opening als gast bij zit. Ik had graag geholpen bij de inrichting, maar ik laat het in vertrouwde handen van mijn opvolgster Femke over.”

Wat hij nog af had willen maken is de verbeterring van de toegankelijkheid. “Dat had volgend jaar mijn prioriteit geweest. Ook dit laat ik aan Femke over. Ik ken haar en het museum is bij haar in goede handen.”

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden