Afbeelding
Foto: google

Gouda maakt haast met aanleg woonwagen plekken

Algemeen 1.712 keer gelezen

GOUDA • Onlangs heeft het College voor de Rechten van de Mens (CvdRM) de gemeente Gouda op de vingers getikt, vanwege ongeljke behandelng van woonwagenbewoners.

In zijn uitspraak geeft het college aan dat de gemeente Gouda onvoldoende zicht biedt op een eigen standplaats. Volgens het oordeel van het College doet de gemeente Gouda te weinig onderzoek naar de behoefte aan standplaatsen en ligt het tempo van aanleg van nieuwe standplaatsen te laag. Het college van Gouda is geschrokken van de uitspraak. “Onze verantwoordelijkheid richting woonwagenbewoners nemen wij serieus,”stelt wethouder Thierry van Vugt (woonwagenzaken) Uiteraard worden per ommegaande maatregelen genomen om het huidige woonwagenbeleid aan te scherpen, teneinde tegemoet te komen aan de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. 

In Gouda zijn een zestal woonwagenlocaties met in totaal 70 woonwagenstandplaatsen. In vergelijking met andere gemeenten heeft Gouda bijna het dubbele aantal woonwagenstandplaatsen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De afgelopen vijf jaar lag de slaagkans in Gouda voor een woonwagenstandplaats (13,2%), hoger dan de slaagkans voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie (12,2%). Momenteel verloopt het onderzoek naar behoefte aan standplaatsen via een belangstellendenlijst en vergelijkt de gemeente de slagingskans voor een standplaats met die van sociale huur. 

Het CvdRM oordeelt echter dat het tempo waarmee Gouda nieuwe standplaatsen aanlegt te laag is. Ondanks dat Gouda al relatief veel standplaatsen heeft in vergelijking met andere gemeenten, richt de beleidsinzet van het college zich al op het toevoegen van standplaatsen. 

Sinds 2015 is de gemeente voornemens om enkele kavels toe te voegen bij de locatie Eerste Moordrechtse Tiendeweg. Deze zijn tot op heden nog niet gerealiseerd of te koop aangeboden. Dit komt onder andere doordat deze plekken tijdelijk nodig waren voor verbeterwerkzaamheden aan nabij gelegen standplaatsen en herbestrating van de weg. Deze vijf kavels worden vanaf 2022 gefaseerd uitfgegeven als koopstandplaatsen op basis van behoefte.

Tevens is het de inzet om in Westergouwe nieuwe standplaatsen te realiseren. Aanvankelijk ging het om zes plekken, maar dit aantal is nu al bijgesteld tot tien. Ook wordt er spoedig een systeem van verplichte inschrijving ingevoerd.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden