Rob van Zuylen op zijn favoriete werkplek, achter de bar.
Rob van Zuylen op zijn favoriete werkplek, achter de bar. Foto: Jan van den Berg

Rob van Zuylen al 40 jaar trots op geuzennaam ‘kastelein’

Algemeen 351 keer gelezen

HAASTRECHT • Rob van Zuylen is geboren en getogen in Haastrecht. Deze maand viert hij in stilte zijn 40-jarig jubileum als kastelein. Daar staat hij het liefst, achter de bar van zijn geliefde theater Concordia in Haastrecht, waarvan hij al elf jaar het gezicht is. Deze maand viert Rob van Zuylen zijn 40 jarig horecajubileum. Hoog tijd voor een praatje met deze kastelein.

Het horecaleven is Rob met de paplepel ingegoten. De inmiddels 65-jarige horecaman begon als kastelein in het café, waar hij nota bene ook is geboren, De Keyser aan de Hoogstraat nummer 100 in Haastrecht. Destijds heette het café toen Café Jo van Zuylen. Zijn vader had in 1946 herberg De Keyser  overgenomen van Kees van Duren. 

De geschiedenis van de herberg gaat honderden jaren terug en volgend jaar viert het pand het 450-jarig bestaan. “Als kind had ik hier een mooie tijd, hoewel ik niet in het café mocht komen van mijn ouders als er gasten waren. Je leerde daar dan niet alleen ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands), vonden ze. Mijn zus Claudia mocht dat ook niet. Maar toen ik eenmaal zestien was stond ik op drukke avonden in het weekend al te helpen achter de bar.’’ 

Timmerman
Toch begon de loopbaan van Rob niet achter de bar, maar in de bouw als timmerman. “Dat duurde tot ik 25 was geworden, toen kroop het bloed waar het niet gaan kon en ging ik Café Jo van Zuylen vertimmeren en daar ontstond Café De Keyser. En dat is dit jaar dus 40 jaar geleden,” vat Rob zijn carrière samen.

In die tijd was het café meer het verlengde van de huiskamer. Het was min of meer gebruik dat de mennen na het werk een borreltje kwamen pakken en daarna pas naar huis gingen. “Toen ik in 1981 was begonnen waren er nog vier cafés in Haastrecht, honderd jaar geleden wel 10 en nu is er nog maar één. Je kan zien dat de gewoontes van de mensen veranderen.” 

En omgaan met mensen vindt Rob het fijnste van zijn vak. Het woordje ‘kastelein’ zegt het al. Rob vindt het een geuzennaam. Hij zorgt ervoor dat iedereen zich thuis voelt en aandacht krijgt. “En dat hoort bij dit vak, dat maakt het speciaal en als je dat niet in je hebt dan kun je er beter niet aan beginnen.” 

Anekdote
Een leuke anekdote uit die tijd wil Rob graag kwijt. “In 1985 ging schaatser Leo Visser voor het Nederlands kampioenschap. En ja, er werd aan de bar wat geborreld toen ik zei: Leo als jij die wint krijg je van mij een auto. De volgende morgen stond in de krant: Kastelein verliest weddenschap om auto van Leo Visser, die Nederlands kampioen was geworden. Dat was me wat! De sponsoren lieten me niet in de steek en we schonken tijdens de Haastrechtse Jaarmarkt een spiksplinternieuwe Peugeot 204 aan Leo.”

In 2010 kwam Rob in Concordia terecht waar direct een immense verbouwing plaatsvond. “Hier kwam al direct Theater Concordia bij, dus niet alleen het café en dit alles samen met het Stichtingsbestuur Theater Concordia. Zoiets groots gaat natuurlijk niet in je eentje en dus mag ik mijn lieve vrouw Emmy en dochter Claudia ook niet onvermeld laten. Zonder hun geweldig enthousiasme door al die jaren heen had ik natuurlijk nooit mijn 40-jarig jubileum kunnen halen. Als de coronaperikelen eenmaal voorbij zijn hoop ik dit echt nog groots te mogen vieren, maar voor nu…. Ja, gezondheid gaat voor.”

Laura Jansen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden