Manon Vonk is lid van het wijkteam en vrijwilliger bij de volière. Zij is dolblij dat er schot komt in de renovatie.
Manon Vonk is lid van het wijkteam en vrijwilliger bij de volière. Zij is dolblij dat er schot komt in de renovatie. Foto: Sandra Zeilstra

Volière alsnog gered van de sloop

Algemeen 961 keer gelezen

GOUDA • De staat van de volière in het Van Bergen IJzendoorn park is ronduit belabberd te noemen. Het hout is grotendeels aangevreten door muizen en ratten, De volière moet dus worden opgeknapt. Maar wie gaat dat betalen?

Na twee jaar gesteggel tussen het wijkteam Nieuwe Park en de gemeente Gouda kiest de gemeente eieren voor z’n geld en trekt nu eenmalig 75.000 euro uit voor een grootschalige opknapbeurt van de volière. De gemeente heeft in 2015 weliswaar de verzorging en onderhoud van de volière overgedragen aan het wijkteam Nieuwe Park, die hiervoor de samenwerking opzocht met GSG Het Segment.


Dat neemt niet weg dat de gemeente eigenaar is van de volière, dus ook verantwoordelijkheid draagt voor het groot onderhoud. “Na een vergunningaanvraag werd duidelijk dat de volière een monumentale status heeft.” laat wethouder Thierry van Vugt weten. “Na een juridische check blijkt dat de gemeente weliswaar het beheer en de verzorging van de volière aan het wijkteam over heeft gedragen, maar wel nog steeds de eigenaar is van de monumentale opstal en daarom een aanzienlijk deel van de kosten dient te betalen.”


Al eerder luidde het wijkteam Nieuwe Park de noodklok. “Op verzoek van het Wijkteam heeft de Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming op 8 oktober een controle uitgevoerd. De bevindingen zijn vastgelegd in de ”waarschuwingsbrief”. Hierin wordt een aantal gebreken aan de volière genoemd,’ schreef wijkteamvoorzitter Peter Schönfeld. Al twee jaar ligt er een renovatieplan klaar. Het oorspronkelijke plan van het wijkteam was om de huidige volière af te breken en op de bestaande fundering een nieuwe te bouwen met zoveel mogelijk hetzelfde aanzicht als de bestaande volière.


Voor de verbouwing van de volière is een omgevingsvergunning aangevraagd. “Diverse gesprekken met verantwoordelijke ambtenaren van de gemeente Gouda en de Omgevingsdienst Midden Holland hebben vooralsnog niet tot een omgevingsvergunning geleid.”
De tijd dringt echter omdat de volière in de afgelopen jaren is aangevreten door muizen en ratten. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de volière op een hygiënische manier schoon te houden en worden vogels ziek.
“Wij maken ons ook zorgen om de gezondheid van de vrijwilligers.” De zestig vogels  in de volière, waarvan het merendeel parkieten, verblijven tijdens de restauratie in de vogelopvang in Gouda.

Marianka Peters

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden