Dumpplek aan de Plaswijckweg
Dumpplek aan de Plaswijckweg Foto:Joop Nobel

Maatregelen om afvaloverlast tegen te gaan: ‘Vaker opruimen en schoonmaken’

Algemeen 255 keer gelezen

GOUDA • Vaker opruimen en schoonmaken van de hotspots. Dat zijn op korte termijn de maatregelen die genomen worden om de overlast en bijplaatsingen van afval tegen te gaan.

Vieze containers en afvaldumpingen zijn de grootste ergernissen van Gouwenaars, blijkt uit de enquête “Gouda Denkt Mee”, die de gemeente heeft gehouden over het afvalbeleid. De enquête is door 1033 inwoners ingevuld. 

“Ik ben blij dat Gouwenaars afval scheiden belangrijk vinden voor het milieu,” stelt wethouder Hilde Niezen. “63 procent is positief. Dat vormt de basis om het systeem te verbeteren. ‘Kliko’gebruikers zijn over het algemeen tevreden. Gebruikers van bovengrondse en ondergrondse containers zijn minder positief. Containers die vies en overvol zijn en de vele bijplaatsingen vindt iedereen super irritant, dus gaat Cyclus meer schoonmaken en opruimen.” 

Pilot
Op basis van de meldingen over afval die Cyclus én de gemeente Gouda ontvingen, starten er begin september twee teams van Cyclus met een pilot. De teams gaan alle containerlocaties langs om in kaart te brengen waar en welke problemen er zijn. Niet alleen het afval, maar ook de omgeving van de containerlocatie en de toegankelijkheid van de plek speelt mee. Uit deze analyse wordt een hotspotlijst opgesteld. Tegelijkertijd wordt er ook meer gecontroleerd op bijplaatsingen en zonodig bekeurd. Vanaf de invoering van het nieuwe afvalbeleid in 2018 zijn er ruim duizend boetes uitgedeeld voor het verkeerd aanleveren van afval.

“Het ligt ook aan het gedrag van inwoners die afval er naast zetten, ook als de container niet vol is. We willen hier extra op inzetten.” 

De gemeente gaat via een pilot het afvalbeleid aanscherpen én via een nieuwe campagne inwoners bewust maken van het belang van netjes omgaan met afval. “Er worden veranderingen in de omgeving van de container aangebracht, die aanzetten tot het gewenste gedrag.” 

Later dit jaar worden er veranderingen in het beleid voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit voorstel is onder andere gebaseerd op de uitkomsten van de enquête en gaat bijvoorbeeld over de keuze voor bron- of nascheiding.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden