Trainer Ichi Makaai heeft geen idee hoe sterk de tegenstanders zijn in de derde klasse.
Trainer Ichi Makaai heeft geen idee hoe sterk de tegenstanders zijn in de derde klasse. Foto: Pieter van der Laan

Braves klaar voor het nieuwe seizoen

Sport 1.004 keer gelezen

De Goudse honkbalvereniging Braves hunkert naar de competitiestart. Het jonge team treedt aan in een derde klasse met onbekende tegenstanders.

GOUDA • Het saamhorigheidsgevoel is groot in het eerste honkbalteam van Braves. De spelers zagen er dan ook niet tegenop hun vrije tijd op te offeren voor de landelijke Opschoondag. Vooral het clubgebouw werd door de selectie stevig onder handen genomen en ziet er weer pico bello uit. Er is zelfs een nieuwe onderhoudsarme vloer aangebracht. Als binnenkort de rolluiken worden geleverd en het seizoen officieel begint, komt er vanzelf meer leven in de brouwerij. 

Tijdens de voorbereiding op de oefenwedstrijd tegen Zwijndrecht kunnen we nog niet naar buiten kijken. ,,In april wordt dat allemaal in orde gemaakt”, zegt secretaris Joost Hexspoor. ,,Dan krijgt het verenigingsleven gestalte en trainen en spelen de teams weer op dit sportpark De Uiterwaard.”

Braves telt drie jeugdteams (onder 21, 15 en 12 jaar), een honkbalteam en drie softbalteams voor heren en dames. Dat laatste wordt door de leden als een duidelijk pluspunt gezien, want in 2016 werd de damestak na gesteggel met het toenmalige bestuur opgeheven. Alle teams hebben in sporthal De Mammoet en enkele gymzalen hun vaardigheden op peil gehouden. 

Voor alle pitchers en catchers waren aparte trainingen, met de bedoeling de slagploeg van de tegenstander onder druk te houden. Tegen Zwijndrecht kregen vijf pitchers van trainer/coach Ichi Makaai de ruimte om hun capaciteiten te tonen. ,,Er is geen pitcher die dat in z’n uppie negen innings volhoudt”, weet Makaai. ,,Vorig seizoen stond Ivo van Zelm acht innings op de heuvel en gooide hij zeventig ballen. Dat gaat net, maar dat voel je wel.”

Verre reizen
Makaai en aanvoerder Jerrin Rasidin zijn nieuwsgierig naar de ontwikkeling van hun honkbalteam. Vorig seizoen stond Braves lange tijd op de derde plaats, maar eindigde in de middenmoot. Een kleine tegenvaller als je zolang omhoog hebt gekeken, maar coach en captain leggen zich er niet bij neer. \

,,Het zou mooi zijn als weer eens zouden promoveren. Dat is een wens die mogelijk in de praktijk niet haalbaar is, want we kennen de kracht van onze toekomstige tegenstanders niet. Wel dat er verre reizen op de agenda staan. We spelen tegen clubs uit Eindhoven, Boxtel en Nijmegen. Leuk om eens een andere richting in te slaan”, zegt Jerrin Rasidin (26).

Sturing
De aanvoerder van Braves speelt al vanaf zijn zevende levensjaar bij de Goudse club. ,,Ik wilde destijds niet op een vechtsport, maar op honkbal. Ik ben nooit geswitcht naar een andere sport. Ik was ooit catcher, maar door een hardnekkige schouderblessure heb ik een andere positie in het veld ingenomen. Als derde honkman kom ik ook aan mijn trekken. Met Ichi houd ik me tijdens het seizoen bezig met de opstelling, de line-up. En in de wedstrijd probeer ik een beetje sturing te geven aan het team. Daar moet je je niet te veel van voorstellen, want de meeste spelers weten heel goed waar het om draait. Die zijn zelfsturend”, aldus de human resource-manager bij een bedrijf in Rotterdam.

Talenten
Wellicht dat de jonkies met enige kennis en kunde overgoten moeten worden, maar ook dat valt volgens coach Makaai mee. ,,De broertjes Dylano en Mareno Alfons hebben zich snel aangepast. Ik ben blij dat zulke talenten aansluiten.”

Ichi Makaai (54) leefde tot twintig jaar geleden op de Antillen voordat hij zich Gouda vestigde. Sinds enige tijd woont de coach in Waddinxveen en werkt hij in de logistiek. ,,Ik was op de Antillen semi-profvoetballer. Ik heb daar niet gehonkbald. Dat kreeg pas vorm toen ik bij Braves de junioren ging trainen, onder wie mijn zoon. Hij is gestopt vanwege problemen met zijn knieën. Ik ben doorgegaan bij diverse leeftijdscategorieën en speelde intussen wedstrijden in het tweede en derde team. Vier jaar geleden werd ik gevraagd om het hoogste honkbalteam onder mijn hoede te nemen. Daarna volgden twee coronajaren met onderbroken competities. Hopelijk blijven we daar nu van gevrijwaard.”

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie