Afbeelding
Foto: Jan van den Berg

Trainer Frank Bloemheuvel: ‘Voetbalvisie dringt langzaam door’

Sport 2.013 keer gelezen

Olympia bevindt zich in 1A in de onderste regionen. Trainer Frank Bloemheuvel raakt niet in paniek. Hij geeft zijn voetbalvisie prioriteit.

GOUDA • Een baan in het onderwijs zorgt voor flexibiliteit. Frank Bloemheuvel, docent economie aan het Rijnlands Lyceum in Sassenheim, rijdt donderdags direct na de les naar het complex van Olympia om een paar uur voor de avondtraining met de technische staf voetbalzaken door te nemen. Dat kan je uiteraard ook combineren met het uitleggen van je voetbalvisie aan een verslaggever. Bloemheuvel (52) is daar heel helder in. Hij tracht het eerste elftal op scherp te zetten voor pressievoetbal; de tegenstander afjagen, bal veroveren en toeslaan. 

,,Dat kost concentratie, conditie en inzicht. Iedereen moet tegelijk z’n taken uitvoeren anders verlies je de controle. Dat gaat in de praktijk met horten en stoten. Het is jonge, talentvolle groep. Je moet ze regelmatig wakker schudden. Ik gebruik als trainer bij een nieuwe club altijd de eerste competitiehelft om in de keuken te kijken en een team op te voeden. Je moet spelers keer op keer vertellen hoe het tactisch plan eruit ziet en wat hun rol is in dat concept. Dat is een groeiproces. Daarom maak ik me nog geen zorgen om de resultaten. Ik merk dat Olympia verder is dan in het begin van het seizoen. De visie dringt langzaam door.”

Frank Bloemheuvel heeft in een vorig leven bij de topamateurs ARC en Ter Leede gevoetbald en trainde achtereenvolgens de reserves van Ter Leede, UVS, RCL, ARC en Foreholte. Hij is in bezit van het diploma oefenmeester I. ,,Ik was een verdedigende middenvelder bij ARC en centrumverdediger bij Ter Leede. Het was een schitterende tijd met veel successen. Vooral de wedstrijden met Ter Leede tegen ARC, waar mijn twee broers voetbalden, waren regelrechte happenings. Daar keek je naar uit. Op m’n 32ste beëindigde ik mijn actieve loopbaan om me volledig te richten op het trainersvak.”

Na jaren bij clubs in Leiden en de Bollenstreek keek Bloemheuvel vanuit zijn woonplaats Alphen met interesse naar de Goudse regio. ,,Ik zocht bewust naar iets nieuws. Olympia heb ik vorig seizoen twee keer in actie gezien, voordat ik solliciteerde. Ze handhaafden zich met moeite. Dat het geen gemakkelijke opgave zou worden, was me wel duidelijk. De eerste klasse zondag is bovendien minder sterk dan de eerste klasse zaterdag. De huidige tegenstanders zijn vaak stugge ploegen met veel fysieke kracht. Daar moest Olympia aan wennen. Het gaat er om dat je de wedstrijd naar je hand zet. De krachtsverschillen zijn klein. We hebben punten laten liggen. De positie op de ranglijst houdt me niet zo bezig. Ik kijk liever naar het rendement van de investering.”

Bouwen aan een Olympia met een eigen spelerskern en inpassen van gretige junioren hoort daar bij. ,,Zo kun je een langere termijn met dezelfde groep werken. Dan worden afspraken sneller nagekomen en zijn er zelden misverstanden. Ik weet dat het niet eenvoudig is om een groep jaren bijeen te houden. De beste spelers worden immers gescout. Afgelopen week meldde Anouar Benchellal dat hij per direct overstapt naar Patro Eisden, een sterke Belgische club uit Maasmechelen. Ik gun het Anouar van harte, maar is het jammer voor Olympia dat een dergelijk talent nu niet meer beschikbaar is. Hij wil zijn kans grijpen. Een onverstoorbare jongen van 19 jaar. Hij zou zomaar kunnen uitgroeien tot een speler van tweede divisieniveau. Voor de verdediging moet ik een andere oplossing bedenken. Glenn Heuvelman is voorzichtig begonnen na een blessure. Ach, als trainer weet je dat je met zulke kwesties te maken krijgt.”

De Goudse eersteklasser liet tegen Argon zien dat het team progressie boekt. ,,Het was een dik verdiende 3-1 overwinning met overtuigend spel. Ik hoop dat we dit vaker kunnen laten zien.” Bloemheuvel spreekt komende week met het bestuur van Olympia over contractverlenging. Hij wil in dat onderhoud aandringen op wat meer professionaliteit rond de selectie. ,,SDC Putten gebruikt bijvoorbeeld videobeelden om zich voor te bereiden. Dat soort zaken, maar die bespreek ik liever eerst met de clubleiding.”

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden