Aafke van Leeuwen tijdens het WK in Abu Dhabi.
Aafke van Leeuwen tijdens het WK in Abu Dhabi. Foto: Aangeleverd

Goudse Aafke van leeuwen voor de vierde keer wereldkampioen Jiujitsu

Sport 1.594 keer gelezen

GOUDA • De Goudse jiujitsu topper Aafke van Leeuwen werd zaterdag 5 november jl. in Abu Dhabi wereldkampioene jiujitsu. Het was voor de 4e keer in haar carrière dat de 30-jarige Goudse van Den Edel Gouda de wereldtitel in de gewichtsklasse tot 70 kg binnensleepte. 

Nadat van Leeuwen eerst de Duitse Sarah Gaethke en daarna de Deense Liva Tanzer had verslagen moest ze het in de finale opnemen tegen de Française Chloe Lalande. Aanvankelijk vocht ze tegen de zenuwen. Toch sleepte ze daarna de wereldtitel toch overtuigend binnen. 

Mooie afsluiting
Een mooie afsluiting van 2022, een jaar dat verder voor Aafke enigszins teleurstellend verliep. Ze had zich helemaal geconcentreerd op de World Games in Birmingham (VS) in juli, maar het werd geen goud en ze verloor de strijd om de bronzen medaille en moest genoegen nemen met een vierde plek. Met het mixed team behaalde ze een bronzen medaille.

Fraaie sportcarrière
Aafke van Leeuwen, in het dagelijks leven sinds vorig jaar Manager Leefstijl bij Sport.Gouda, werd voor het eerst wereldkampioene in 2015 (|Bangkok) en vervolgens in 2017 (Bogota) en 2019 (Abu Dhabi). Met deze 4e wereldtitel beëindigt ze haar fraaie topsportcarrière. Ze was ook vier keer Sportvrouw van het jaar van Gouda (2011, 2015, 2017 en 2018/2019).

Succesvol WK
Voor Den Edel Gouda was het een succesvol WK. Behalve de wereldtitel van Aafke van Leeuwen, was er een zilveren medaille voor Donny Donker in de gewichtsklasse tot 85 kg en behaalde Ecco van der Veer een bronzen medaille in de gewichtsklasseklasse tot 62 kg.

Gerrit Schinkel

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie