De rugbydames hebben veel plezier. Ook buiten het veld.
De rugbydames hebben veel plezier. Ook buiten het veld. Foto: Suzy Boom

‘Bij rugby is de scheids de baas. Klaar’

Sport 1.925 keer gelezen

GOUDA • Het is een mooie maandagavond. De lichten op het rugbycomplex aan de Uiterwaardseweg zijn ontstoken. Het is een drukte van belang want het is de trainingsavond van de benjamins, de mini’s, de cubs en de vrouwen van RFC Gouda.

Na afloop van de training van de vrouwen sprak ik met teammanager Suzy (‘zeg maar Suus’) Boom en trainer Dennis Schoonveld over het vrouwenrugby bij RFC Gouda. Het was die avond vrij rustig bij de training, normaal zijn er twaalf of dertien vrouwen maar deze keer slechts negen. Ik vraag aan trainer Dennis Schoonveld hoe een training van hem er uit ziet. “Wij trainen van 19.00 tot 20.15 uur op de maandagavond. We simuleren dan spelsituaties en ik probeer ze de fijne kneepjes van verdedigen en aanvallen bij te brengen in 1 op 1 acties.”

Lekker bezig zijn

“Er is nu zo’n zes jaar vrouwen- en meisjesrugby bij RFC Gouda. Wij hebben 20 jeugdspelers en 15 senioren. Om de overstap van de jeugd naar de senioren gemakkelijker te maken kan de jeugd met de senioren meetrainen.” De vrouwen spelen geen competitie, maar om wedstrijdervaring op te doen worden er zes wedstrijden per jaar gespeeld tijdens de landelijke vrouwen rugby dagen (Social Rugby). RFC Gouda organiseerde met succes zo’n dag op 2 oktober. Suus: “Het belangrijkste is om lekker bezig te zijn en uiteraard is de derde helft ook bij ons heel belangrijk.”

Rugbyvonk

Toen Suus 12 was, ging ze een keer bij haar broer kijken die rugby speelde. “Toen is de rugbyvonk bij mij overgeslagen. Het karakter van de rugbyspelers sprak mij aan. Er is sprake is van een hecht team. Leuk om te vermelden is dat ik nu in één team speel met mijn zus Rozy, die captain is en mijn moeder. De oudste in het team is 49 jaar.” Volgens Suus zal competitie spelen lastig worden. “Tijdens de coronatijd zijn we begonnen met het geven van clinics. Dan blijven er wel eens vrouwen ‘hangen’, maar ze blijven niet ‘plakken’ als ze gaan studeren in bijvoorbeeld Leiden en Rotterdam.

Wij worden ook regelmatig gevraagd om clinics te geven. Zo hebben we een keer een weerbaarheidstraining gegeven aan de meisjesvoetbalteams van SV DONK. En ook twee keer aan een dameshockeyteam.” Ik vraag aan trainer Schoonveld hoe het komt dat er bij het rugby eigenlijk nooit problemen zijn met supporters en spelers die maar blijven mekkeren en zich afreageren op scheidsrechters. “De strijd is bij ons op het veld en de scheids is de baas. Zo simpel is het en de rugbyers accepteren dat.”

Als je geïnteresseerd bent kun je natuurlijk een keer bij de dames gaan kijken.

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie