• Jaap en Dianne den Ouden houden de nagedachtenis aan Cees Slingerland met een veldrit in stand.
• Jaap en Dianne den Ouden houden de nagedachtenis aan Cees Slingerland met een veldrit in stand. Foto: John Wijntjes

Lustrum-veldrit ter ere van overleden wielervriend Cees Slingerland

Sport 1.169 keer gelezen

GOUDA/BERGAMBACHT • Op zondag 9 oktober vindt de vijfde editie van de Veldrit van Gouda plaats. Inzet is de Cees Slingerland Bokaal. Door het mede-organiseren van deze wedstrijd houden Dianne en Jaap den Ouden uit Bergambacht de nagedachtenis aan hun dorpsgenoot en wielervriend in stand. 

Cees Slingerland overleed begin 2016 op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Leden van wielervereniging Excelsior stelden voor een cross te organiseren voor ‘het kind van de club’, die in zijn leven meer tegenslagen moest verwerken. Negen maanden na zijn overlijden stond de eerste editie al op de wedstrijdkalender. 

In 2020 en 2021 ging de veldrit niet door vanwege corona. Dianne en Jaap trokken aan de bel en zetten zich in voor de lustrumeditie. Voormalig Tour de France-crack Erik Dekker schreef zich al in en ook de regioveldrijders Remco Schellevis (Stolwijk) en Ando Overbeek (Schoonhoven) staan op de startlijst van één van de vijf categorieën. 

Brug
Dianne en Jaap den Ouden zijn zelf ook actief in deze tak van de wielersport, maar gaan aanstaande zondag niet van start. “Ik ben verantwoordelijk voor de brug, die ik bouw om de renners van het veld naar de finishweg te leiden,” vertelt Jaap den Ouden. “Finishen op de weg is door de KNWU in een nationale veldrit verplicht gesteld. Ik houd de situatie rond mijn bouwwerk in de gaten. Dianne is een soort ‘vliegende keep’. Zij deelt onder meer de rugnummers uit en voorziet de vrijwilligers van een hapje en drankje.”

Hoogvliegers zijn ze beiden niet in het veldrijden, al kroonde Dianne zich in 2015 tot clubkampioene. Jaap kon op de weg goed uit de voeten. “We reden vaak clubwedstrijden op het wielerparkoers van Excelsior en gingen daar op de fiets naartoe. Cees Slingerland en andere regiogenoten waren ook vaak van de partij. Een aantal van zijn fietsmakkers hebben bedrijven en maken door hun financiële steun de wedstrijd mogelijk.”

Kennismaken
In de woning van het veldrijdersechtpaar liggen de reclamespandoeken van de gulle gevers klaar. Net als trays met cola en andere versnaperingen voor de vrijwilligers. “Ik denk dat we een mooi evenement hebben neergezet,” stelt Dianne. “We doen het voor Cees en zijn familie. Ik hoop zondag de 9e op een geslaagde wielerdag. Na de wedstrijden van de nieuweling-meisjes, junioren en senioren kunnen jeugdrenners zonder licentie kennismaken met het veldrijden. Nieuwe talenten dienen zich altijd aan.”

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie