Afbeelding
Foto: PR

Kan damclub Damlust de formidabele prestaties van afgelopen seizoen evenaren?

Sport 794 keer gelezen

GOUDA • De formidabele prestaties van de Goudse dammers in de ereklasse van de Dambond waren het afgelopen seizoen ongekend. Prachtige en soms niet-verwachte resultaten tegen gerenommeerde clubs baarden opzien en daarbij onbetwist ook de prachtige vijfde plaats in de eindstand tussen professionele teams.

Boegbeelden van het Goudse team zijn de uit Gouderak afkomstige voorzitter Erno Prosman (49) en Martijn van IJzendoorn (25). Prosman behaalde in 1991 in Brussel de wereldtitel bij de damjeugd (tot 19 jaar) en bij zijn eerste deelname aan het NK-senioren 1996 werd hij prompt kampioen. Prosman verbeterde twee keer het wereldrecord Blinddammen van Ton Sijbrands. In 2008 speelde hij in Delft 27 partijen ‘blind’ en in 2012 in Gouda 30 partijen. In beide gevallen scoorde hij het vereiste winstpercentage van 70 procent.

Martijn van IJzendoorn is een van de allergrootste talenten en behoort evenals Prosman bij de top 14 op de wereldranglijst. Martijn was bij de jeugd zeven keer kampioen van NL, vier keer kampioen van Europa en vier keer wereldkampioen. Bij zijn eerste deelname aan het NK Senioren in 2017 won hij meteen afgetekend de nationale titel met een voorsprong van vier punten. Hij is ook een zeer verdienstelijk sneldammer. Damlust kent in Ben Provoost een nationaal Grootmeester en nog twee spelers met de titel nationaal Meester.

Het Goudse team wordt gecompleteerd door sterke en zich nog steeds ontwikkelende dammers uit de eigen regio. Zo is Erik Hoogendoorn uit Boskoop al twee decennia lang een vaste en waardevolle kracht en weet de Waddinxvener Teun van de Krol zich ook uitstekend staande te houden in het geweld van menig profdammer. Teun was viervoudig clubkampioen van het niet meer bestaande Excelsior. In 1995 werd hij bij de jeugd Nederlands kampioen sneldammen.

André Venema uit Alphen aan den Rijn kan uiterst tevreden terugkijken op een uitstekend seizoen in de landelijke ereklasse. In deze competitie bleef hij in zijn negen wedstrijden ongeslagen. Hierbij zes tegenstanders met een hogere rating. Venema klopte heel knap nationaal meester Jasper Lemmen en hij dwong internationaal grootmeester Wouter Sipma een gelijkspel af.

Vanuit de regio maakten meerdere spelers deel van het Gouds damteam. Onder ander behoorden daartoe Martijn van der Klis uit Alphen aan den Rijn, Alex Bitter uit Reeuwijk en Piet Schep uit Schoonhoven.

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie