Foto:Marianka Peters

Column Gerrit Schinkel - QR Code

  •   keer gelezen   Sport

Vorige week dinsdag stonden ze weer parmantig voor de camera’s. Premier Mark Rutte, geflankeerd door Hugo de Jonge, de man die als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijk is voor de overheidsaanpak tijdens de coronacrisis.


 Tijdens deze persconferentie kwamen beide demissionaire bewindslieden ons vertellen dat de anderhalvemetermaatregel gaat vervallen. Nu had ik al sterk de indruk dat deze maatregel niet meer bestond zoals in de dagelijkse praktijk vrijwel overal is te zien, maar m.i.v. a.s. zaterdag wordt deze regel officieel afgeschaft.

Ook in sportkantines wordt de anderhalvemetermaatregel afgeschaft. Maar met het afschaffen van deze maatregel worden de sportclubs onmiddellijk opgezadeld met een ander probleem. Wie in de sportkantine wil zijn moet zijn QR code laten zien. Of aantonen dat hij gevaccineerd is of corona heeft gehad.

Ik ga hier niet in discussie met voor- en tegenstanders van een verplichte QR code, maar wil alleen de praktische uitwerking van deze maatregel aan de orde stellen. Hoe gaan de clubs dit controleren? Wie gaat dit controleren? Veel clubs hebben nu al een tekort aan vrijwilligers. Wat doe je met een trouwe supporter die weigert? Wegsturen? Ik neem aan dat deze maatregel ook geldt voor het sponsorhome waar ze drankjes en hapjes serveren. Wat te doen wanneer b.v. een grote sponsor, die jaarlijks enkele duizenden euro’s in de club pompt, weigert?

Ik heb afgelopen weekend geen enkele bestuurder horen zeggen dat ze gaan handhaven. En wat gaat de gemeente dan doen? Een blik BOA’s opentrekken en die naar de sportaccommodaties sturen? En dan hebben we ook nog minister Grapperhaus die zegt voor ondersteuning te zorgen. Hoe hij dat wil gaan regelen is mij een raadsel.

Maar wie weet wat er de komende week nog allemaal gaat gebeuren. Ik ben benieuwd.

Gerrit Schinkel

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten