Foto:

Onderzoek naar schaatshal Krimpenerwaard

  •   keer gelezen   Sport

REGIO • Een multifunctioneel sportcentrum annex evenementencentrum met een overdekte 400 meter ijsbaan, zomaar ergens in de Krimpenerwaard. Die wens leeft al heel wat jaren onder schaatsliefhebbers. Telkens werden er pogingen ondernomen en even  zoveel keer strandde het initiatief. Maar deze keer heeft het er alle schijn van dat het gaat lukken. 


Afgelopen zaterdag is een eerste stap in die richting gezet met het ondertekenen van het haalbaarheidsonderzoek. Het zou dus zomaar kunnen, dat medio 2025 de eerste schaatsers hun meters kunnen gaan maken.  Aan het enthousiasme van de initiatiefnemers zal het in ieder geval niet liggen. “We gaan ervoor,” stelde Jan Baas. “Naast een ijsbaan moeten we ook iets kunnen bieden aan de jeugd in Midden Holland, vandaar een multifunctioneel centrum, ook voor culturele evenementen met een zalencomplex voor zo’n 2000 personen. Wij hebben de ruimte en wij kunnen dit.” 

Niet nieuw
Baas maakt deel uit van een groep enthousiaste mensen die zich verenigd hebben in de Stichting sport en evenementencentrum Krimpenerwaard. Het eerste doel van de stichting is het plan te onderzoeken op haalbaarheid. Daarna zal de stichting de plan- en regiefunctie voor het realiseren van het multifunctionele sport- en evenementencentrum op zich nemen. Het plan voor een 400 meter schaatsbaan is niet nieuw. Decennia geleden werden er al plannen gelanceerd voor een ijshal in onder meer Rotterdam en Capelle aan den IJssel. De laatste poging dateert alweer van zo’n tien jaar geleden, toen Nederland in de race was voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2028, waarbij in Zuidplas een vergelijkbaar sportcomplex zou moeten verrijzen, Maar nu is het menens, het geld voor het haalbaarheidsonderzoek, dat wordt geschat op minimaal 35.000 euro is nagenoeg binnen, dus kan het onderzoek beginnen. Er wordt onderzocht of de bouw van een sport- en multifunctioneel centrum met daarin een geheel overdekte vierhonderd meter(400m) schaatsbaan en andere voorzieningen voor sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten een reële kans van slagen heeft.

Elfstedenhal
Als voorbeeld dient de Elfstedenhal in Leeuwarden, die in 2015 in gebruik werd genomen. Kosten van dit project waren 25 miljoen euro. “We schatten zo in dat het sportcomplex rond de 30 à 35 miljoen moet gaan kosten,” zegt Dick van Bodegem, voorzitter van de stichting. Tijdens de presentatie werd een schets getoond van het multifunctionele sportcentrum. “De gemeente had er graag een zwembad en hotels bij gezien, Daar is voldoende ruimte voor, maar wij gaan dat niet doen.” Het bedrijf Operatie NL-Ontwikkelingen start binnenkort met het haalbaarheidsonderzoek, waarna de droom van menig sportliefhebber een stap dichterbij komt. Meer informatie: www.kwaliteitsimpulsmiddenholland.nl.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten