Jessica Venema heeft onder zware omstandigheden het IJsselmeer over gezwommen.
Jessica Venema heeft onder zware omstandigheden het IJsselmeer over gezwommen. Foto: privefoto

Jessica Venema zwemt IJsselmeer over

Sport 531 keer gelezen

GOUDA • Afgelopen vrijdag begon Jessica Venema ‘s morgens vroeg aan haar grote zwemuitdaging. De zwemster van WIDEX GZC DONK wilde zwemmend het IJsselmeer oversteken van Medemblik naar Stavoren.

Wat begon als een mooi idee, zorgde er uiteindelijk voor dat Jessica de afgelopen weken vooral met zwemmen bezig is geweest als voorbereiding op deze oversteek. Naast haar trainingsuren bij de Goudse zwemclub, buitenwater trainingen met andere zwemfanaten en een zwemtraining van ruim 5 uur in de Vlist onder toeziend oog van GZC DONK trainer Roel van Grol, heeft ze ook enkele trainingen met de organisatie ZwemAnalyse gedaan. Deze organisatie verzorgde de voorbereidingen en de oversteek.

Dat deze oversteek te boek staat als de zwaarste zwemtocht van Nederland, weerhield Jessica er niet van om van start te gaan. Onder begeleiding van een boot met hierop het team met begeleiders startte ze net na 7.00 uur in Medemblik voor de oversteek van 22 km. Het tempo zat er gelijk lekker in en vlot werden de eerste kilometers afgelegd. De watertemperatuur was 18,4 graden en de wind zorgde voor golven, maar Jessica zwom stug verder. Om de tocht goed vol te kunnen houden werd er ieder half uur iets gegeten of gedronken. 

Met de haven van Stavoren in zicht zorgde de wind ervoor dat de golven zich stapelden en werd het een zwaar slotstuk van de zwemtocht. In een tijd van 6 uur en 35 minuten voltooide Jessica de overtocht. Een erg knappe prestatie gezien de zware omstandigheden. Jessica bleek de overtocht onder de zwaarste omstandigheden te hebben gedaan van alle zwemmers die tot nu toe in 2021 met ZwemAnalyse zijn overgestoken.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden