<p>Jolanda Versluis (staand) en Petra Greve gaan in het voorjaar op voorlichtingscampagne met de koffiekar. Foto: Marianka Peters</p>

Jolanda Versluis (staand) en Petra Greve gaan in het voorjaar op voorlichtingscampagne met de koffiekar. Foto: Marianka Peters

(Foto: )

Opgelicht: het kan iedereen overkomen

  Politie

Na 40 jaar overal ter wereld te hebben gewoond, van India, Noorwegen, Saoedi Arabië tot Canada, kwam Marry van Geest (77) een paar jaar geleden terug naar haar geboortestad Gouda om van haar oude dag te genieten. Dat bleek van korte duur, want cybercriminelen wisten haar ruim 52.000 euro afhandig te maken. Ze wil iedereen waarschuwen.

Door Marianka Peters

Gouda - “Om precies te zijn is het bedrag 52.596.94 aan spaargeld dat ik binnen 24 uur kwijt was,” vertelt Marry, die vanuit schaamte niet met haar echte naam in de krant wil. “Toen ik pas in Nederland was, heb ik een fors bedrag overgemaakt naar Canada voor afkoop van een creditcard. Toen werd ik gebeld door de ING om te controleren of dit klopte. Dat vond ik heel attent, dus toen ik een paar weken geleden weer werd gebeld door de bank, met de mededeling dat er geprobeerd was 2750 euro van mijn rekening te halen, heb ik nietsvermoedend gebruik gemaakt van een kluisrekening die me werd aangeboden, zodat mijn geld veilig was. Ik heb daarna de bank teruggebeld op hetzelfde nummer als in mijn scherm stond.Toen kreeg ik te horen dat kluisrekeningen niet bestaan en dat ze niets voor me konden doen. ‘s Avonds heb ik de fraudehelpdesk gebeld. Eén overboeking van 5.000 heeft de bank nog kunnen blokkeren, de rest was toen al weg.”

Het verhaal van Marry staat niet op zichzelf, weten ze op het poltiebureau aan de Nieuwe Gouwe O.Z. Daar zijn Petra Greve en Jolanda Versluis, medewerkers service en intake senioren en veiligheid, belast met het opnemen van aangiftes, waarbij fraude veelvuldig voorkomt, met name bij kwetsbare ouderen. “Aan de hand van meldingen en aangiften van ouderen vanaf 65 jaar bekijken we wat we meer voor hen kunnen doen,” vertelt Petra. ‘Fraude komt de laatste tijd veel vaker voor en dan vooral WhatsAppfraude. Door de corona hebben ouderen minder contact met de kinderen, maar ze hebben wel een mobiele telefoon, waarmee je kunt beeldbellen. Daar maken criminelen graag gebruik van. Ze hangen er een ‘scherm’ voor, zodat het lijkt of een bekende een appje stuurt.” Jolanda vult aan: “Criminelen worden steeds geraffineerder en sluwer, zodra we een fraude methode ontdekt hebben, duikt er weer wat anders op. Nu stuurt de Rabobank brieven, met het verzoek je bankpas doorgeknipt terug te sturen naar een bepaald adres, waar de enveloppe vervolgens wordt onderschept. Helemaal brutaal is dat criminelen zich uitgeven als bankmedewerkers en de mensen thuis opzoeken om hen te helpen. Met een paar handelingen stroomt vervolgens de rekening leeg. Laat nooit vreemden binnen, al zeggen ze van de bank of thuiszorg te zijn.”

Vanaf maart dit jaar zijn er alleen al in Gouda 78 aangiften binnen gekomen voor WhatsAppfraude. Nu we weer tegen een lockdown aanzitten en thuis moeten blijven, vrezen Petra en Jolanda dat WhatsAppfraude weer zal toenemen. ‘Hallo pap, met mij, ik heb een nieuwe telefoon, daarom kan ik nog niet internetbankieren. Wil je even geld overmaken.’ “Trap er niet in en reageer niet,” stellen Petra en Jolanda in koor. “Bel eerst het nummer dat u bekend is van uw kinderen. Criminelen weten alles over je, tot de naam van je hond aan toe. Dat halen ze allemaal van social media.” Ook de eerste ‘brieven’ van de Belastingdienst vallen binnenkort weer op de mat, met een dreigement dat de deurwaarder aan de deur komt. “Mensen schrikken daarvan en betalen dan. Achteraf schamen ze zich dat ze er, ondanks de vele waarschuwingen, toch zijn ingetrapt.

Voorlichting met Koffiekar

Petra en Jolanda bedachten een manier om de wijken in te gaan om de burgers voorlichting te gaan geven. “Wij maken gebruik van de Kofffiekar, waarmee we langs zorgcentra gaan. Laagdrempelig, onder het genot van een kopje koffie, voorlichting geven over cybercrime. Door de tweede coronagolf is het plan even stil komen te liggen, maar we hopen inhet voorjaar volop naar buiten te gaan.”
Naast het geven van voorlichting, adviseert de politie om toch vooral aangifte te doen als mensen via cybercrime gedupeerd zijn. “In Oost Nederland is een speciaal team bezig om alle aangiften van bijvoorbeeld WhatsAppfraude te verzamelen. Er worden veel dezelfde bankrekeningen gebruikt, die komen dan sneller aan het licht. Daarom raden wij aan om toch vooral digitaal aangifte te doen van internetfraude.n’

Fraudehelpdesk

De politie raadt aan om regelmatig de website van de Fraudehelpdesk te checken. Daar staan de allernieuwste vormen van fraude vermeld. Ook www.trosopgelicht.nl is een aanrader.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden