Filmzaal van vernieuwd Filmhuis. Foto: Marianka Peters
Filmzaal van vernieuwd Filmhuis. Foto: Marianka Peters (Foto: )

Vernieuwd Filmhuis volledig coronaproof

  Nieuwsflits

Door Marianka Peters

Een prachtige filmzaal met oplopende vloer, juweeltjes van details die verscholen zaten achter muren, nieuw sanitair en niet onbelangrijk, het Fillmhuis is volledig coranaproof.

Gouda - Met name door het verplichte eenrichtingsverkeer moest het Filmhuis aan de Letmaetstraat zeer rigoreus worden aangepakt. Maar het resultaat is er ook naar. De verbouwing van het Filmhuis is fantastisch geslaagd. De krapte bij de kassa en foyer is verdwenen. Voortaan worden de bezoekers beneden verwelkomd door de operateur en vindt de ticketcontrole plaats. Bovenaan de trap valt direct de lichtinval op. "Achter de muren zaten mooie ramen verscholen en ook het traphek is nog origineel, vertelt directeur Marjoleine van Duin. "We hebben zoveel mogelijk elementen terug gehaald die aan de school herinneren, die hier ooit was gevestigd." Dat het Filmhuis Gouda geliefd is bij Gouwenaars, blijkt wel uit het feit dat de 19.000 euro, die nodig was voor de verbouwing van de filmzaal binnen 14 dagen was gehaald. Het doelbedrag is daarop verhoogd naar 25.000 euro, zodat ook het sanitair kan worden vernieuwd. "In totaal hebben we 30.000 euro binnen gekregen. Echt fantastisch, want daardoor konden we direct alles aanpakken en coronaproof maken."

Het meest opvallende is de nieuwe entree van de filmzaal, die door twee openslaande deuren vanuit de foyer te bereiken is. Als alle bezoekers hun plekje hebben ingenomen komt uit het plafond een groot scherm naar beneden. "Voorheen projecteerden wij rechtstreeks op de muur," legt Marjoleine uit. "Door een filmdoek is de beeldkwaliteit van de film veel beter en door de oplopende vloer is ook de geluidsopbrengst ook verbeterd." Door de coronamaatregelen is het maximum aantal bezoekers nu gesteld op 30. Voorheen was dit 80. "We hebben tafeltjes aan de duostoelen gemaakt, dus drankje mag lekker mee de zaal in. De meeste films worden zonder pauze vertoond. Daardoor kunnen we de programmering uitbreiden naar drie films per dag." De filmzaal was de grootste uitdaging doordat het plafond moest worden verhoogd, vanwege de oplopende vloer. Maar het resultaat mag er zijn. "Heb je de drie nieuwe toiletten gezien,allemaal in een eigen kleur?" roept Marjoleine, die samen met Jérôme van Dam de directie vormt. "We zijn supertrots op al onze vrijwilligers. Met z'n allen hebben we de coronacrisis gebruikt om het Filmhuis stevig aan te pakken. En dat is gelukt. Wij zijn helemaal klaar voor de toekomst." 

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden