Stip aan de horizon in Museum Gouda


Museumdirecteur Marc de Beyer onthult samen met beeldend kunstenaar Suzan Schuttelaar de "Verderkijker". Foto: Sandra Zeilstra
Museumdirecteur Marc de Beyer onthult samen met beeldend kunstenaar Suzan Schuttelaar de "Verderkijker". Foto: Sandra Zeilstra (Foto: Sandra Zeilstra)

Stip aan de horizon in Museum Gouda

  Nieuwsflits

Van zonsondergangfoto's tot kleurrijke mandela- en grafische tekeningen. De kunstwerken hebben alle 500 één ding gemeen, het begon allemaal met een stip en streep. Vrijdag was de opening in Museum Gouda van de expositie 'Stip aan de horizon', waar zo'n 500 creatievelingen hebben deelgenomen.

Door Remco van Gastel

Gouda - Met een zeer bijzondere expositie zet Museum Gouda een punt achter de moeilijke tijd. Of beter gezegd; een stip. Sinds zaterdag is hier namelijk de expositie ‘Stip op de horizon’ te bezichtigen. Een project van ongekende omvang, ontstaan uit de creativiteit van bijna 500 mensen. Het is als een ‘tijdcapsule van hoe de wereld er nu uitziet en wat er nu leeft’, zo merkte kunstenaar Mignon Nusteling op.

Het startschot werd eind maart gegeven, twee weken nadat het museum noodgedwongen haar deuren had gesloten. Initiatiefnemer Hélène van den Dungen van Museum Gouda hoopte dat het prikkelen van creativiteit juist nu een welkome afleiding kon bieden. Ze verspreidde een wit vel, enkel voorzien van een stip en een streep, waarmee ze creatievelingen uitnodigde vooruit te kijken naar een leven na de coronacrisis. De oproep sloeg enorm aan. Op Instagram volgden inzendingen elkaar in rap tempo op. Ze kwamen zowel van professionele kunstenaars, als van ‘kunstenaars in de dop’. Zo hangt naast het werk van Nusteling het werk dat een brugklasser maakte met lego. Zijn docent was bij de opening aanwezig, samen met drie andere jeugdige stippenmakers van De Goudse Waarden. Ze zagen trots hoe ook hun werken waren verenigd tot een groot kunstwerk.

De Goudse vormgever Maaike Hoonhout was verantwoordelijk voor het samenstellen van de expositie. De honderden inzendingen kwamen bij haar ‘als losse puzzelstukjes’ binnen. De witte kubus-achtige ruimte die ze voor de expositie mocht gebruiken, bood haar ‘een ideaal canvas’. Met een zwarte lijn die als horizon door alle inzendingen loopt, worden de stukken aan elkaar verbonden, inclusief die in de aangrenzende ruimte. ‘De puzzel klopt’, zag een stralende Hoonhout.

Een opvallende plek is weggelegd voor het kunstwerk van Suzan Schuttelaar. Zij maakte tijdens de lockdown haar eerste beeldhouwwerk, dat zij samen met museumdirecteur Marc de Beyer onthulde. Het is de nieuwsgierige ‘Verderkijker’ geworden, die vanuit de hoek van de zaal met lichte spanning probeert te zien wat de toekomst gaat brengen. Hij kan gerust zijn. De voortekenen voor de tentoonstelling zijn goed, zo volgden honderden mensen op social media de opening van de expositie. Het museum kan met vertrouwen kijken naar de eigen horizon.

De kleurrijke expositie 'Stip op de horizon' is tot en met 15 november te zien in Museum Gouda.

Kijk voor meer informatie: www.museumgouda.nl

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden