In de groen/blauwe zone in Westergouwe is ook een kettingtrekvlot als extra attractie aangelegd. Foto:Marianka Peters
In de groen/blauwe zone in Westergouwe is ook een kettingtrekvlot als extra attractie aangelegd. Foto:Marianka Peters (Foto: )

Wandelnetwerk op trekvlot na gereed

  Nieuwsflits

Een wandeling door Polder Bloemendaal is met haar bloemrijke weilanden, houtwallen, rijk begroeide oevers en broedende vogels een unieke belevenis. Onlangs zijn de laatste paden aangelegd, waarmee het wandelnetwerk gereed is.

Door Marianka Peters

Gouda/regio - Ter gelegenheid van de afronding van de werkzaamheden werd op 1 juli de eerste wandelkaart van de polder Bloemendaal overhandigd aan de voorzitter van het wijkplatform Zuid-Oost, Waddinxveen. Polder Bloemendaal is gelegen tussen de kernen van Gouda, Waddinxveen en Reeuwijk en biedt een oase van rust tussen de steden in het Groene Hart. Een wandeling over de Middeleeuwse Winterdijk in het weidse en waterrijke veenweidelandschap van Polder Bloemendaal zorgt voor een onvergetelijke ervaring. In de winter zorgen de vele overwinterende vogels en fraaie winterse weidse beelden voor een onthaaste beleving.

De belangstelling om in Polder Bloemendaal te wandelen is groeiende – medewerkers van de bedrijven in de Goudse Poort lopen graag een rondje de polder in en in de corona periode is de aandacht voor de polder ook vanuit Gouda zeer toegenomen.

De weilanden worden agrarisch gebruikt. Ze worden extensief beweid met koeien en schapen, veelal in samenwerking met veehouders uit aangrenzende polders. De Stichting Weids Bloemendaal is opgericht om het agrarisch gebruik ook in de toekomst mogelijk te houden met behoud en versterking van de natuur- en landschapswaarden en dit te laten zien aan de bezoekers van de polder.

.Enkele jaren geleden zijn wandelpaden aangelegd door de weilanden tussen Bloemendaalseweg en Winterdijk en tussen Otweg en Winterdijk. "Recent is ook een wandelpad tussen Winterdijk en Henegouwernesse / Henegouwerweg aangelegd. Met deze paden is het wandelnetwerk in Polder Bloemendaal compleet," aldus Leonie Laurs, secretaris van de stichting.- In combinatie met de bestaande paden zijn er zes wandelroutes ontworpen. De routes zijn opgenomen in een wandelkaart die dit voorjaar gemaakt is. De wandelkaart wordt nu beschikbaar gesteld aan bezoekers van het gebied. De kaart is verspreid onder sponsoren van Weids Bloemendaal en is aangeboden aan de horeca in en rond het gebied. In de wandeling ligt een vlotbrug die het gebied langs de Molenvliet verbindt met de Henegouwernesse. Die vlotbrug moet er per 1 augustus uit. Daarvoor in de plaats wil de Stichting Weids Bloemendaal, die het gebied beheert, een kettingtrekvlot neerleggen in de Molenvliet om zodoende het wandelpad open te houden. "Langs de Molenvliet ligt verderop sinds 2018 al een kettingtrekvlot. De waardering van de wandelaars voor het trekvlot is groot. Onze intentie is om een tweede kettingtrekvlot in de Molenvliet te leggen," legt Leonie uit. "We hebben vóór 1 augustus 15.000 euro nodig voor dit kettingtrekvlot. We hebben 1 juli daartoe een crowdfundings actie gestart – Inmiddels is er na een week 3.462 euro opgehaald – een mooie start, maar we zijn er nog niet." De stichting hoopt dat vele liefhebbers van polder Bloemendaal de actie een warm hart toedragen. 

Doneren kan via de website www.stichtingweidsbloemendaal.nl.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties