Oud-politicus Jan Mans overleden


<p>Waarnemend burgemeester van Gouda in 2012 Jan Mans. Foto: Marianka Peters</p>

Waarnemend burgemeester van Gouda in 2012 Jan Mans. Foto: Marianka Peters

(Foto:)

Oud-politicus Jan Mans overleden

  Nieuwsflits

Gouda - In zijn woonplaats Meerssen is gisterenavond oud-politicus Jan Mans (PvdA) overleden. Jan Mans was waarnemend burgemeester van Gouda in de tweede helft van 2012. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Jan Mans is 80 jaar geworden.

Door Marianka Peters

Mans kreeg landelijke bekendheid tijdens de vuurwerkramp in 2000 in Enschede, waar hij burgemeester was. Door een explosie bij een vuurwerkbedrijf kwamen 23 mensen om het leven en werden tientallen huizen verwoest. De oud-burgemeester toonde zich na de ramp een kundig crisismanager, maar later kreeg hij ook flinke kritiek. Mensen vroegen zich af hoe het mogelijk was dat er zoveel vuurwerk lag opgeslagen in een oude fabriek midden in een woonwijk, schrijft 1Limburg. Volgens Mans leidde dat ertoe dat bestuurders anders over veiligheid gingen denken.

Na zijn burgemeesterschap van Enschede werd Mans directeur van de Limburgse Kamer van Koophandel. Jan Mans volgde in juni 2012 burgemeester Wim Cornelis op, die met vervroegd pensioen ging. Mans stond bekend als een expert in crisismanagement. Het was een tijd waarin de politieke verhoudingen in Gouda ernstig verstoord waren. Aan Mans de taak om deze verhoudingen ten behoeve van Gouda te herstellen. Met zijn aanwezigheid en optreden in de stad en gemeenteraad dwong Mans respect af. "Mijn taak gaat verder dan op de 'winkel' passen," zei hij tijdens een afscheidsinterview tegen verslaggeefster Marianka Peters voor Gouwestad TV. Mans is onder meer waarnemend burgemeester geweest in Zaanstad, Moerdijk, Venlo, Maastricht en Gouda.

In april 2013 werd hij informateur in de Limburgse gemeente Meerssen, nadat daar het complete college was gevallen. In de jaren 80 was hij zelf burgemeester van Meerssen.

Op Twittter tonen Goudse politici hun medeleven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties