Grote brand in vetcontainer Croda


<p>Dikke rookpluimen naderen de markt. Foto: Judith van de Laar</p>

Dikke rookpluimen naderen de markt. Foto: Judith van de Laar

(Foto: )

Grote brand in vetcontainer Croda

  Nieuwsflits

Bij het oleochemische bedrijf Croda aan het Buurtje heeft maandagmorgen een hevige brand gewoed. Omwonenden moesten halsoverkop hun woning verlaten en hulpdiensten uit de hele regio waren massaal uitgerukt. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Door Marianka Peters

Gouda - De eerste melding van de brand kwam rond 10.30 uur. Vanaf de Oude Begraafplaats aan de Vorstmanstraat was goed te zien waar de brand is ontstaan.
Daar stond een opslagtank in lichter laaie, die even later als een pudding in elkaar zakte. “De brand is om 10.25 uur ontstaan nabij de vetvangers (opslag van het vet dat vrijkomt bij ons productieproces)”, licht managing director Gerrit Oudendijk toe. “Wij hebben direct alle medewerkers in veiligheid gebracht en de fabrieken stilgelegd. De Croda brandweer is onmiddelijk begonnen met de bestrijding van de brand. De brandweer van Gouda en omliggende gemeenten waren snel ter plaatse en hebben opgeschaald naar GRIP1. (= zeer grote brand). Om 10.48 uur was de brand onder controle.”

Uit voorzorg is een aantal woningen aan de Bosweg, Vorstmanstraat en Kerkhoflaan en een kinderopvang in de directe omgeving korte tijd ontruimd geweest. Aan de Kerkhoflaan wonen vooral (oud) personeelsleden van Croda.

Zo ook Arie en Janny Bazen, die de fabriek vrijwel in hun achtertuin hebben staan. “We hadden nog niets door toen het alarm afging. Dat alarm wordt iedere woensdag getest en toen besefte ik dat het nog geen woensdag was. Toen ik naar buiten keek, zag ik de donkere rookwolken en vrijwel direct stond de politie voor de deur en moesten we ons huis uit. Na twee uur kou kleumen mochten we weer terug naar huis. We konden ook naar de Zebra (=sporthal) maar daar hadden we geen zin in.”

Arie heeft op drie maanden na 50 jaar bij Croda gewerkt. Ook na zijn pensioen is hij onder de rook van ‘zijn’ fabriek blijven wonen. “Direct laait de discussie weer op of de fabriek maar beter kan verkassen,” vervolgt Arie. “Zo makkelijk is het niet. De fabriek was er eerder dan de woningen. Bovendien is het nog altijd een grote werkgever voor Gouda.”
Terug naar de brand vervolgt Arie. “Ondanks dat Croda de veiligheid tot in het extreme doorvoert, gebeurt er best wel eens wat, maar zo’n grote brand heb ik in de afgelopen 50 jaar nog niet meegemaakt.”

Nadat de brand geblust was, zijn er door de brandweer metingen uitgevoerd in de omgeving, hier zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten. Croda werkt met zogenaamde oleo chemicaliën, een proces waarbij met een chemische bewerking van plantaardige en dierlijke oliën en vetten basisgrondstoffen voor producten worden gemaakt.

Ook burgemeester Pieter Verhoeve kwam polshoogte nemen, waarbij hij met werknemers van Croda en brandweer in gesprek ging.

Op de oorzaak van de brand wil Oudendijk niet vooruitlopen. “Het onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt, we hebben wel een vermoeden, maar als ik dit uitspreek, ga ik speculeren en dat wil ik niet. We willen het wel zeker weten. Wij werken volgens de hoogste veiligheidseisen, laten ons regelmatig toetsen en toch is dit gebeurd. Dus willen we de oorzaak echt weten. Op deze schaal is dit nog niet eerder gebeurd.”

Hoe groot de omvang van de schade is, is ook nog niet bekend.

Croda International

‘niet speculeren, onderzoek moet uitwijzen wat er is gebeurd’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties