<p>De Goudse Ella de Jong is tijdelijk Lockdown coach en helpt ouders door de lockdownperiode. Foto: Jan van den Berg</p>

De Goudse Ella de Jong is tijdelijk Lockdown coach en helpt ouders door de lockdownperiode. Foto: Jan van den Berg

(Foto: )

Lockdown-coach is onmisbaar

  Nieuwsflits

´Mijn tienerzoon is ´s morgens niet uit zijn nest te krijgen en mijn puberdochter zit alleen maar op YouTube of TikTok in plaats dat ze haar huiswerk maakt. Zo kan ik zelf toch ook niet thuis werken.´ Voor deze ouders is de Lockdown coach binnen handbereik. En bovendien gratis.

Door Marianka Peters

Gouda - Door de lockdown zit je ineens met het hele gezin thuis. Het kan veel van je vragen als ouder. Er zijn in Nederland heel veel kinder- en jongerencoaches. Op initiatief van een aantal coaches is het plan ontstaan om ouders die daar behoefte aan hebben, een steuntje in de rug te geven tijdens de lockdown. In totaal staan er al 86 professionals op de lijst, die graag tijd beschikbbaar stellen om ouders door de lockdown te slepen. Voor hen is geen vraag te klein, te stom, te gênant of te saai. Ze zijn er om te helpen. De coaches zitten verspreid over ons land, waarbij het Groene Hart goed is vertegenwoordigd.
Ook Ella de Jong uit Gouda doet mee aan dit initiatief. Want, zo zegt ze “ouders hebben af en toe maar een klein steuntje in de rug of een zetje in de goede richting nodig om het vervolgens weer zelf te kunnen. Op die manier voorkom je dat situaties escaleren.” Voor ouders die tijdens deze lockdown zitten met vragen over opvoeden, studievaardigheden, pubergeklooi of ruzies is er dus hulp binnen handbereik van coaches en trainers die gratis ondersteuning aanbieden tijdens deze lockdown. Een frisse blik en luisterend oor kunnen al helpen. 20 minuten van je afpraten kan al verhelderend zijn.

Kies iemand uit die voor je gevoel bij jou en je vraag past en benader diegene. “Je kunt er geen rechten aan ontlenen; het is een gunst die uit liefde wordt geboden,” zo stellen de initiatiefnemers. Als een coach geen ruimte meer heeft, kun je altijd een andere vragen. De lijst wordt regelmatig aangevuld en aangepast. Je mag deze lijst alleen delen met andere ouders die vragen hebben. Als je gebruik maakt van de diensten van een coach ga je er automatisch mee akkoord dat alle gegevens vertrouwelijk worden behandeld. “Gesprekken duren ongeveer 20 minuten en als je het gevoel hebt dat je veel meer tijd nodig hebt kunnen we kijken naar wat voor mogelijkheden er nog meer zijn,’” stelt Ella. “Vaak is slechts een klein zetje nodig, waardoor ze weer verder kunnen.”

20 minuten van je afpraten kan al helpen

Lockdown Coach

Lockdown Coaches

De lijst met namen van kindercoaches, studiecoaches en andere experts vindt u hier. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-aLumbCcXkaLB0nJjd3poz8VKdVpslvfD1MbgsmButs/edit#gid=0 

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden