Foto:

Op zoek naar Lichtpuntjes Gouda

  Nieuwsflits

Na het succes van de placematactie rond Pasen, hebben de creatievelingen van verschillende organisaties wederom de koppen bij elkaar gestoken om Gouwenaars een hart onder de riem te steken in deze Coronatijd. Met elkaar zijn ze op zoek gegaan naar lichtpuntjes in deze donkere maanden, wat heeft geresulteerd in Lichtpuntjes Gouda.

Door Marianka Peters

Gouda - “Alles is anders dit jaar,” memoreert Peterpaul Kloosterman van Gouda Bruist. “Kaarsjesavond beleven we dit jaar thuis op de bank voor de buis. Iedereen is het ook een beetje zat en wil het gewone leven weer oppakken. Dat was voor ons aanleiding om te gaan brainstormen over positieve activiteiten en dat heeft geleid tot een achttal deelacties die onder de paraplu van Lichtpuntjes Gouda worden georganiseerd.”
Heleen van Praag vult aan: “Niet alleen in de binnenstad, maar heel Gouda doet mee. De verschillende initiatieven dragen bij aan verbondenheid in de eigen buurt en wijk, zodat we aan deze periode, ondanks alle moeilijkheden en beperkingen, ook iets positiefs kunnen overhouden.”

In navolging van de Paasplacemat, wordt binnenkort de placemat Lichtpuntjes Gouda huis-aan-huis verspreid, waarop naast uitleg over alle deelacties ook ruimte is voor andere lichtpuntjes in Gouda, zoals de Lichtjesloop. Bij alle acties wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen.

(De organisaties houden nog een slag om de arm, omdat alles valt of staat met een bijdrage van de GoudaPot) Onder Lichtpuntjes Gouda vinden verschillende deelacties plaats.

65 kerstbomen in de buurt

Gouda bij Kaarslicht wordt dit jaar voor de 65e keer gehouden, maar dit keer digitaal. Om toch in de sfeer te komen kunnen bewoners een kerstboom aanvragen en het gezellig maken in hun buurt.
Er zijn 65 bomen beschikbaar met verlichting. Voor transport wordt gezorgd. Er komt ook een lichtpakket bij met o.a. het buurtdagboek.

Gouda verlicht

Iedereen kan zijn huis sfeervol verlichten en dit aanmelden op goudaverlicht.nl, zo ontstaat een lichtjesroute die mensen op hun eigen moment kunnen uitstippelen en wandelen. Dit idee komt van het wijkteam Nieuwe Park.

Lichtpuntjes Kaartenactie

Stuur elkaar een lichtpuntje in de vorm van een wens, compliment of hulpaanbod. Speciale kaarten zijn gratis verkrijgbaar via alle winkeliers in de binnenstad.
Op de kaart staat de tekst van het speciaal voor Gouda gemaakte lied ‘wij dragen het licht’ van Elise Mannah. Zij treedt ook op met het lied tijdens de digitale editie van Gouda bij Kaarslicht.
De speciale kaarten zijn straks gratis verkrijgbaar.

Gouda sjaals

De binnenstadsondernemers zorgen ook dit jaar voor duizenden lichtpuntjes in de stad met de feestverlichting. Ze zorgen voor veilig winkelen zodat jij ook een lichtpuntje kunt kopen voor iemand anders. Met een gele sjaal laten ze je weten dat de binnenstad je niet in de kou laat staan. Laat jij de binnenstad niet in de kou staan?

VideoChallenge Lichtpuntjes in 65 seconden

Vooral jongeren worden opgeroepen mee te doen aan de challenge: maak een filmpje over ‘Lichtpuntjes Gouda’ in 65 sec.
Er zijn leuke prijzen en de winnende filmpjes worden vertoond in Cinema Gouda!

SCROOGE in 10 minuten


Scrooge is het op één na beroemdste kerstverhaal ter wereld. Op kerstavond wordt dit verhaal lange verhaal van Charles Dickens in de Goudse Schouwburg.
gespeeld door alleen een oudere man en een jong meisje binnen slechts 10 minuten onder regie van Peter Meijer.


Reizend dagboek door de buurt


Deel jouw gedachten, verhaal, recept, tekening, gedicht, lied, uitnodiging, idee, wens of verlangen met je buurt in het reizend dagboek. Schrijf er iets in en geef het door aan je buren, zodat we van elkaar horen en een beetje met elkaar mee kunnen leven.

De anderhalve-meter-bank

Heb je behoefte aan wat gezelligheid of een luisterend oor? Op de mobiele anderhalvemeterbank die door de wijk reist kun je terecht voor een hartverwarmend gesprek.

Lichtpuntjes Gouda is een samenwerking van Gouda Bruist, SOG, Een Heerlijk Thuis, Wijkteam Nieuwe Park, Kleintheater Zwaan, Goudse Schouwburg, Cultuurhuis Garenspinnerij, Sportpunt Gouda, Gouda bij Kaarslicht, Kwadraad, Gemiva, Burennetwerk, Goudapot en vele vrijwilligers.

Iedereen is welkom om mee te doen en aan te haken met positieve acties. Mail naar samen@goudabruist.nl, deel je ideeën in de Facebookgroep Lichtpuntjes Gouda of neem deel aan de wekelijkse zoom op maandagmiddag.

Meer informatie op www.Lichtpuntjesgouda.nl

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden