<p>Zilversmid Huub Rogier plaatst het Mariabeeld terug in de ciborium. Foto: Marianka Peters</p>

Zilversmid Huub Rogier plaatst het Mariabeeld terug in de ciborium. Foto: Marianka Peters

(Foto: )

Gerestaureerd ciborium met Maria weer compleet

  Nieuwsflits

Gouda - Drie jaar lang is zilversmid Huub Rogier met de restauratie van de zilveren ciborium, eigendom van de Broederschap Gouda-Kevelaer, bezig geweest. Vanmiddag werd het gerestaureerde Mariabeeld terug geplaatst. Nu pronkt het ruim twee meter hoge, door zilveren zuilen gedragen, baldakijn tot eind dit jaar in het Zilvermuseum in Schoonhoven. Daarna verhuist de ciborium definitief naar de R.K. H.Josephkerk aan het Aalberseplein in Gouda.

Door Marianka Peters

De zilveren ciborium, ook wel troonhemel of expositietroon genoemd, werd in 1897 vervaardigd in het atelier van Camille Esser. De Fa. Esser was gevestigd in het Limburgse Weert en was een belangrijke producent van religieuze voorwerpen. Het kunstwerk is bijzonder door de historische betekenis, het weelderig gebruik van ornamenten, maar ook het formaat. Het ciborium is namelijk 210 centimeter hoog.

De eigenaar is Stichting Broederschap Gouda-Kevelaer. Kevelaer ligt in Duitsland net over de grens bij Nijmegen. Deelname aan de bedevaart vanuit Gouda gebeurde al in 1754. Waarschijnlijk werd vanaf 1897 het zilveren ciborium samen met het Mariabeeld door de Goudse broederschap plechtig meegedragen in de processie. In die tijd ging de reis van de bedevaartgangers met het ciborium en Mariabeeld vanuit Gouda nog per trein naar Rotterdam, dan per boot naar Nijmegen en vandaar met karren en lopend naar Kevelaer. Het is niet verwonderlijk dat door die moeilijke reis onderdelen kapot gingen. Het laatste jaar, dat vanuit Gouda een bedevaart werd georganiseerd is alleen het Mariabeeld gedragen.

Hoe het ciborium de oorlog heeft overleeft en hoe het in de Kleiwegkerk terecht kwam en daarna in O.L.V.-Hemelvaartkerk aan de Krugerlaan leest u woensdag 28 oktober in de Goudse Post. Hierin ook een interview met de restaurateur.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden